DEBATT

Dampen kunne reddet nær 8000 liv årlig i Norge

Regjeringen er i ferd med å gjøre historiens største tabbe på folkehelsefeltet og serverer det som en gladnyhet.

LIVREDDENDE: Mens lovgiverne har hatt det travelt med å gjøre knefall for EU, har vi som i dag er dampere hamstret utstyr og væske så godt vi kan, skriver artikkelforfatteren i dette forsvaret for e-sigaretter. Foto: NTB SCANPIX  
LIVREDDENDE: Mens lovgiverne har hatt det travelt med å gjøre knefall for EU, har vi som i dag er dampere hamstret utstyr og væske så godt vi kan, skriver artikkelforfatteren i dette forsvaret for e-sigaretter. Foto: NTB SCANPIX   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

E-sigaretter, som er det eneste middelet som appellerer til storrøykerne som et alternativ til tobakk, skal innlemmes i tobakksskadeloven og reguleres som tobakk. Resultatet blir at produktutviklingen stopper opp, prisene økes og tilgjengeligheten blir dårligere.

Det eneste positive er at nikotinholdig dampevæske blir tillatt solgt i Norge. Men bare i begrenset styrke og bare i 10 ml flasker.

Mens lovgiverne har hatt det travelt med å gjøre knefall for EU, har vi som i dag er dampere hamstret utstyr og væske så godt vi kan. Vi har forberedt oss på at tobakksindustriens sigarettliknende, ubrukelige utstyr blir det eneste som oppfyller de nye lovkravene.

Men hva med dem som ennå røyker? De vil oppleve at det som blir enkelt å få tak i, er utstyr som ikke gir et alternativ til røyken. De vil legge vekk de sigarettliknende pinnene som må fylles opp hele tiden og ikke gir damp. De vil gå lei av å drasse rundt på et arsenal av små flasker. De vil oppleve at de ikke greier å stumpe røyken.

Og hvem jubler? Tobakksindustrien selvfølgelig. De får solgt virkningsløse dingser og røykerne forblir røykere. Lobbyvirksomheten overfor EU-parlamentet har virkelig gitt uttelling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer