RIVERTON-VINNER: Tom Egeland tok steget inn i det eksklusive selskapet av tidligere vinnere med boka «Lucifers Evangelium». Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
RIVERTON-VINNER: Tom Egeland tok steget inn i det eksklusive selskapet av tidligere vinnere med boka «Lucifers Evangelium». Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.Vis mer

- Dan Brown har ikke skapt denne sjangeren

Vinner av Rivertonprisen, «Den gyldne revolver», Tom Egeland leser Dan Brown av interesse, men ser ikke på han som en stor inspirator.

|||Krimforfatter Tom Egeland er vinneren av Rivertonprisen 2009 for sin roman «Lucifers evangelium», og blir med det den 38. i rekka som kan heve «Den gyldne revolver». Hans evne til å utvide rammene for spenningslitteraturen i Norge ble fremhevet som en viktig grunn til at han vant.

Se video fra utdelingen her.

Moderne thriller- Boka handler om teologi, om oltidsmytologi og religion. Men det hele er jo da bakt inn i en ramme av moderne dramatikk. Det er en arkeolog i vår tid som etterforsker 3000 år gamle skriftlige mysterier, så det er en lek med sjangeren. Dels er det en moderne thriller, men også en lek med gamle myter. Hvor kom englene, gudene og demonene egentlig fra, forteller Egeland.

Selv om tematikken Egeland tar opp i «Lucifers evangelium» kan assosieres med Dan Browns gåtebøker, forteller krimforfatteren at han ikke har Dan Brown som en inspirator.

- Nei, egentlig ikke. Jeg leser selvsagt Dan Brown som alle andre, men jeg begynte med dette flere år før Dan Brown, så han har på en måte ikke skapt denne sjangeren. Det er mer av interesse at jeg leser bøkene hans.

Tøyer sjangerenForfatteren Jon Michelet synes Egeland er en verdig vinner av Rivertonprisen, og han trekker frem vinnerens stadige forsøk på å tøye sjangeren som hovedgrunn. Michelet har fortsatt til gode å lese boka.

- Jeg har ikke rukket å lese boka, men nå gleder jeg meg til å hive meg løs på den.

Egeland forteller at det er en stor glede og ære å bli tildelt Rivertonprisen, og han vet allerede hvor trofeet skal plasseres.

- Først og fremst er det en annerkjennelse av forfatterskapet mitt, og derfor setter jeg veldig stor pris på den. Prisen skal stå på skrivebordet mitt, som en inspirasjon.

Stas å vinneDet er Rivertonklubbens egen jury som utnevner prisvinneren, slik det har vært siden prisens opphav i 1972. Jo Nesbø, Lars Saabye Christensen, Unni Lindell, Anne Holt, Jon Michelet og Ingvar Ambjørnsen er noen av forfatterne som kan skilte med «Den gyldne revolver». Egeland har ingen favoritter blant de tidligere Rivertonvinnerne.

- Det tør jeg ikke å begi meg ut på engang. Det er ganske mange, og jeg har ikke engang lest dem alle. Kompisen min Kurt Aust fikk prisen for noen år siden, så jeg synes det er litt stas at jeg også har fått den. Kremen av norsk krim er representert i Rivertonprisen, og derfor er det litt hyggelig for meg å få plass i den raden.