Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dan Brown pusser advokater på VG

Avisa trykket anmeldelse «for tidlig».

Author Dan Brown attends the world premiere of 'The Da Vinci Code' on the opening night of the 59th Cannes Film Festival in France May 17, 2006. REUTERS/John Schults
Author Dan Brown attends the world premiere of 'The Da Vinci Code' on the opening night of the 59th Cannes Film Festival in France May 17, 2006. REUTERS/John Schults Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): I dag slippes Dan Browns nye spenningsroman «The Lost Symbol» i USA og Europa, men allerede på fredag hadde VG anmeldelse av boka på trykk - der boka fikk terningkast fem.

I dag skriver DN at Browns forlag Random House nå pusser advokatene sine på VG, som de mener har brutt den strenge sperrefristen for anmeldelsene.

- Denne lanseringen er så stor og spesiell. Vi har fulgt alle mulige prinsipper om konfidensialitet, gjort alt som står i vår makt for å holde denne fristen, sier kommunikasjonssjef Alison Barrow i Random House UK til DN.

- Ikke signert
Alle forlagene som distribuerer boka skal ha signert en konfidensialitetserklæring om at ingen anmeldere skal få boka i hendene før den lanseres - altså i dag.

- Hva forlagene måtte ha av avtaler med Random House, vet jeg ingenting om, men VG har i alle fall ikke signert noen avtale med selskapet, sier leder for VGs Rampelys-avdeling Svein-Arne Haavik.

Han understreker at avisa av prinsipp forsøker å unngå sperrefristavtaler, ettersom disse «begrenser den frie informasjonsstrømmen og ytringsfriheten».

- Det VG har gjort kan overhodet ikke kritiseres. Medienes oppgave er å bringe nyheter, og Dan Browns nye bok er en nyhet, sier Dagbladets kulturredaktør Peter Raaum, og legger til:

- Vi hadde gjort det samme, og vi gjør det samme i forhold til forlagenes sperrefrister.

Tilbudt 100.000
I dagens VG kan vi lese at avisa mest sannsynlig var først i verden med å anmelde boka, før The New York Times på søndag og LA Times på mandag.

Anmelder May Grethe Lerum forteller at hun har mottatt mange henvendelser fra spesielt amerikansk presse, og at hun også har fått et tilbud om 100.000 kroner for boka - et tilbud hun skal ha avslått.

LANSERT I DAG: Mange steder ble det arrangert hurtiglesning av «The Lost Symbol» straks den ble lansert. REUTERS/TIM WIMBORNE/SCANPIX
LANSERT I DAG: Mange steder ble det arrangert hurtiglesning av «The Lost Symbol» straks den ble lansert. REUTERS/TIM WIMBORNE/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!