Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dan Brown tilbakeviser plagiat

Dan Brown vitner i dag i Londons High Court.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en redegjørelse til pressen etter første del av vitnemålet sier Brown at han er forbauset over anklagelsene om at han har begått intellektuelt tyveri.

- Jeg vil gjerne gjenta at jeg fremdeles er forbauset over saksøkernes valg om å gå til rettssak. Det at de antyder at jeg har utnyttet deres arbeid er rett og slett ikke sant, sier han ifølge Reuters.

- Jeg er sjokkert over deres reaksjon, dessuten forstår jeg den ikke, siterer The Guardian

Grunnløst

Brown sparker også til de to forfatterne med et språklig grep.

- «Messieurs» Baigent og Leigh er bare to av flere forfattere som har skrevet om disse tingene og jeg gjorde en innsats for å sørge for at det kom fram at de brakte teoriene til allmennheten, skriver han i redegjørelsen sin.

I romanen, som har solgt i over 40 millioner eksemplarer, heter en av Browns karakterer Leigh Teabing - et anagram av «Leigh» og «Baigent»

Han mener flere av Baigent og Leighs påstander er «helt grunnløse».

Tjener fett

Forfatterne av sakprosaboka «Hellig blod, hellig gral» fra 1982 har saksøkt Random House for brudd på åndsverkloven. Michael Baigent og Richard Leigh mener Brown har begått «intellektuelt tyveri» av flere opplysninger, særlig ideen om at Jesus fikk barn med Maria Magdalena.

Random Houses forsvarer hevder at ideene er for generelle til at de kan stjeles.

Baigent og Leighs krav lyder på ti millioner pund (mer enn 120 millioner norske kroner).

Som Dagbladet.no skrev i forrige uke, tjener alle parter på rettssaken som nå er på sin tredje uke i London.

Redelig

Han ble spurt om sine arbeidsmetoder med «Da Vinci-koden» og svarte at det er vanskelig å peke nøyaktig på kildene han og kona Blythe Brown har brukt i arbeidet med «Da Vinci-koden».

- Underveis møtte vi historikere og andre akademikere, og vi utvidet reisene fra Vatikanet og Frankrike til England og Skotland for å kunne undersøke den historiske grunnen i romanen, sa Brown i rettssalen i dag.

Han fortalte at han opprinnelig var usikker på hvorvidt han skulle inkludere teorien om at slektslinja etter Jesus har overlevd.

Han trodde leserne ville synes den var «for utrolig og utilgjengelig»,  ifølge BBC.

Brown pekte også på sin bakgrunn som student ved Phillips Exeter Academy i New Hampshire.

- Det er kjent for sine strenge regler og sin uskrevne regler for redelighet, særlig når det gjelder plagiat, sa han i rettslokalet i dag ifølge BBC.

I august i fjor fant Brown en rettssak mot en annen forfatter, Lewis Perdue, som påsto at «Da Vinci-koden» kopierte elementer av hans to romaner «Daughter of God» og «The Da Vinci Legacy».

VITNET: Den amerikanske forfatteren var ikledt et merkelig gult slips da han rettssal i London i dag.
MILLIONMASKIN: Michael Baigent er en av de to forfatterne som har saksøkt forlaget Random House for Dan Browns plagiat. Baigent og Leighs bok er også utgitt på Random House.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!