Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2: «Århundrets stemme»

Daniel Owen ute av «Århundrets stemme»

70-tallet ble feiret i kveld, og det ble slutten for Daniel Owen i konkurransen. Vi anmeldte låt for låt.

DANIEL UTE: Daniel Owen har ligget dårlig an flere lørdager, og i kveld var det han programleder Guri Solberg måtte sende ut av TV 2-programmet «Århundrets stemme». Alle foto: Thomas Reisæter / TV 2
DANIEL UTE: Daniel Owen har ligget dårlig an flere lørdager, og i kveld var det han programleder Guri Solberg måtte sende ut av TV 2-programmet «Århundrets stemme». Alle foto: Thomas Reisæter / TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV: Fem er blitt fire når låter fra 70-tallet skulle tolkes i kveld i programmet som tar for seg hits fra ti tiår. I tillegg sang artistene to låter sammen. Her er Dagbladets vurderinger av kveldens bidrag (originalartisten i parentes):

Øivind «Elg» Elgenes: «Hotel California» (Eagles)

Elg har valgt seg ut sangen om hotellet du kan sjekke ut av når som helst, men som du aldri forlater. «Hotel California» er hentet fra det storselgende albumet med samme tittel fra 1976, og har overlevd alle tiår siden, men vil det holde Elg i konkurransen?

image: Daniel Owen ute av «Århundrets stemme»

Han er ihvertfall troverdig - og «pen» i tøyet. Men det blir ikke så mye mer enn en planking av låten, dette. Elg er tro mot originalen, sjøl om han kutter et par vers, og til og med gitarist Tommy spiller gitarsoloen akkurat sånn det skal gjøres. Men det betyr at det aldri blir en spennende tolkning.

Eirik Søfteland: «Burn» (Deep Purple)

«Burn» (1974) er ikke et opplagt valg fra Deep Purple-katalogen på 70-tallet, det ville i stedet vært noe fra «Fireball» eller «Machine Head».

image: Daniel Owen ute av «Århundrets stemme»

Men - hei hvor det går unna. Eirik kan jo synge hva som helst, så her handler det mest om at jeg skulle ønske han kunne valgt en annen låt.

Denne kom etter at Ian Gillan var ute, mens Glenn Hughes og David Coverdale delte på vokalen i bandet. Eirik er ikke noe dårligere enn noen av dem - så det er bare å stemme ham videre i konkurransen.

Chris Medina: «Tiny Dancer» (Elton John)

Chris har valgt en låt fra ett av Elton Johns beste album, «Madman Across The Water» (1971).

image: Daniel Owen ute av «Århundrets stemme»

I glitrende, svart jakke går Chris inn i denne låta som om det var hans egen. Det er ikke mye bevegelse sånn kroppslig sett, men han beveger likevel. Heller ikke Chris gjør mye med låten, stemmen minner til og med om Elton Johns. Men det er lett å skjønne at han har et forhold til denne sangen fra tida før Elton John ble hekta på flotte kostymer og staffasje.

Chris har holdt et jevnt bra nivå hele veien, og presterer her også.

Frida Ånnevik: «At Seventeen» (Janis Ian)

En av de flotteste sangene om ung usikkerhet og følelsen av utilstrekkelighet er denne fra da 24 år gamle Janis Ian – på hennes sjuende album (!). Det er skjørt og sårt. Den betyr mye for Frida også fordi hun i ung alder skjønte at hun var «skeiv». Som Janis Ian.

image: Daniel Owen ute av «Århundrets stemme»

Frida har vært en stayer i konkurransen, sjøl om hun har tatt litt utradisjonelle låtvalg. Og - hun gjør noe utradisjonelt her også. Hun har oversatt sangen til norsk, og har beholdt kjernen i den - samtidig som hun legger inn egne følelser og begreper fra barnelitteraturen (som Skybert fra Albert Åberg-bøkene). Den er blitt personlig og nær. Hun formidler den nydelig, rørende og gripende, som nesten bare hun kan. Det er mesterlig, så om noen endelig skal få toppscore i denne konkurransen, må det bli Frida.

Hun er nå eneste kvinne igjen. Sørg for all del for at hun får fortsette!

Daniel Owen: «Rock With You» (Michael Jackson)

Låten er hentet fra Michael Jacksons gjennombruddsalbum fra 1979, «Off The Wall». Men er det et godt valg?

image: Daniel Owen ute av «Århundrets stemme»

Sorry, Daniel, det er ikke det. Det handler først og fremst om at han ikke er i nærheten av Michaels sangkvaliteter. Og sjøl om han her lenge konsentrerer seg om å synge, blir sangen svak og ofte sur. Daniel fikser som vanlig dansen bra, når han kommer dit, men dette er altså ikke en dansekonkurranse. Sorry, igjen, men du skal overbevise stort i «fellessangen» om dette skal redde deg i kveld.

Øivind «Elg» Elgenes og Frida Ånnevik: «Dancing Queen» (Abba)

Det er litt av en låt det umake paret Elg og Frida har valgt, men det er ihvertfall en låt veldig mange har et forhold til – og har danset til.

image: Daniel Owen ute av «Århundrets stemme»

Frida synger ikke like fint som i sololåten, det blir til og med litt surt her og der, og samspillet dem imellom går ikke helt knirkefritt. Låten kler dem rett og slett like dårlig som Elgs «engleantrekk».

De er liksom ikke skapt for hverandre, disse to. Det virker heller ikke som om Frida har noe bedre forhold til denne låten enn Elg, derfor blir dette lite troverdig. Fort glemt, altså.

Daniel Owen, Eirik Søfteland og Chris Medina: Queen-medley («Bohemian Rhapsody», «Don't Stop Me Now» og «We Are The Champions»)

Det er en skikkelig «crowd-pleaser» som avslutter «Århundrets stemme» i kveld, tre Queen-låter som særlig P4-lytterne kjenner spesielt godt – fra tre forskjellige album. Den framføres av et sammensatt «boyband» som ønsker å framføre disse låtene som en hyllest til Queen. Det er Eiriks favorittband, og han sitter sjøl ved pianoet.

image: Daniel Owen ute av «Århundrets stemme»

Eirik og Chris holder det samme gode nivået, men det er hyggelig at også Daniel klarer seg bedre - sjøl om han ikke har det samme forholdet til Queen som de to andre. Han gjør kanskje sin beste sangprestasjon her. Og - de låter bra sammen også.

Neste lørdag blir det låter både fra 40-tallet og 2010 og oppover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!