<strong>SLUTTER:</strong> Svenska Akademiens faste sekretær Sara Danius trekker seg fra instutitusjonen som deler ut Nobels litteraturpris. Foto: Reuters
SLUTTER: Svenska Akademiens faste sekretær Sara Danius trekker seg fra instutitusjonen som deler ut Nobels litteraturpris. Foto: Reuters Vis mer

Svenska Akademien:

Danius forlater Svenska Akademien

Svenska Akademiens faste sekretær Sara Danius trekker seg helt fra institusjonen som deler ut Nobels litteraturpris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har besluttet å forlate min plass i Svenska Akademien, stol nummer sju, som en gang var bekledd av den første kvinnen som ble valgt inn i Akademien, Selma Lagerlöf. For meg har det vært en ære å få sitte i hennes stol, skriver Danius i en pressemelding.

Sara Danius var tidligere Akademiens faste sekretær, men 12. april i fjor avsluttet hun sitt arbeid i institusjonen sammen med flere andre medlemmer.

Årsaken var en dyp intern konflikt som blant annet handlet om at kulturprofilen Jean-Claude Arnault, ektemannen til ett av medlemmene, var blitt anklaget for seksuelle overgrep. Han ble seinere i fjor dømt til to og et halvt års fengsel for to voldtekter.

Forhandlingene mellom Danius og Akademien har pågått siden april i fjor.

Sluttpakke

Akademien gir henne tolv måneders sluttpakke.

Den fullstendige avtalen mellom partene er nå klar og innebærer at Danius får ytterligere ni måneders sluttvederlag, opplyser hennes advokat Anders Elmér.

- Svenska Akademien har besluttet at det finnes saklig grunnlag for å avslutte Sara Danius' sekretærskap. Dette har ført til en følelsesladd polemikk og sammenblanding av ulike spørsmål. Svenska Akademien ber Sara Danius om unnskyldning for sin del i dette, skriver Akademien i en pressemelding.

Danius opplyser at hun for få dager siden tilbød seg å komme tilbake som fast sekretær, men ble avvist.

- Jeg besluttet meg da for å forlate Akademien selv som passivt medlem, skriver hun.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer