SUKSESS: Barneboksuksessen om de tre bukkene Bruse som drar til badeland i stedet for setra, ble satt opp på Trikkestallen i 2015. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
SUKSESS: Barneboksuksessen om de tre bukkene Bruse som drar til badeland i stedet for setra, ble satt opp på Trikkestallen i 2015. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixVis mer

«Bukkene bruse på skolen»

Danker ut Nesbø: - Veldig spesielt

Barneboka «Bukkene Bruse på skolen» har nok en gang stanget Jo Nesbø ned fra førsteplass på boklista.

(Dagbladet): Fredag kom listen som viser hvilke skjønnlitterære bøker som solgte mest i Norge den siste uken. Og nok en gang topper barneboka «Bukkene Bruse på skolen» boklista fra Bokhandlerforeningen.

På andreplass: Jo Nesbø og boka «Tørst».

- Det er veldig spesielt at en barnebok slår ut Jo Nesbø, sier Linda Aarvik, som er driftsjef på Eldorado Bokhandel i Torggata i Oslo.

Boka er den tredje i en serie av forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund. De to første bøkene har solgt over 330.000 eksemplarer. Og «Bukkene Bruse på skolen» har nå ligget på bestselgerlista i elleve uker.

Aarvik ser at bukkene treffer et bredt publikum.

- De elsker historiene og illustrasjonene. De andre Bukkene Bruse-bøkene er også veldig poulære, og fortsetter å selge. De har truffet en nerve. Og det som er litt ekstra spesielt er at det er en norsk barnebok som topper lista. Vi har ellers sett at det er mye oversatt barnelitteratur som har herjet der, som for eksempel «En pingles dagbok» , sier Aarvik.

- Veldig gøy

Forfatter Rørvik på sin side er storfornøyd med pallplasseringen.

Forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund fikk Bildebokprisen for «Bukkene Bruse på badeland» i 2010. Foto: Berit Roald / SCANPIX
Forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund fikk Bildebokprisen for «Bukkene Bruse på badeland» i 2010. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

- Det er veldig gøy selvfølgelig. Det er jo ikke ofte at en barnebok ligger på toppen, og at det er en norsk bildebok er veldig sjeldent, sier han.

- Dere danker ut Nesbø?

- Ja. Hans forside med den stålkjeften er veldig skummel. At bukkene kommer seg velberget forbi den, er veldig hyggelig, sier Rørvik.

Og kanskje blir det mer salg nå som det nærmer seg skolestart: I boka møter du de tre bukkene som får et brev om at de må på skolen, men slett ikke har lyst til det. Og bukkene blir advart mot rektor, som viser seg å være trollet og står bak det hele.

- Leses mer enn Knausgård

- Men bukkene ordner opp, og rektor får som fortjent. Det er en fin arena for å snakke om skolestart, noe som er både spennende og ukjent, og der man ikke har kontroll eller mestrer alle koder, sier Rørvik.

Det er også en annen norsk barnebok på tiende plass, nemlig Jørn Lier Horst sin bok «Operasjon sjørøver: Detektivbyrå nr. 2,» sm har ligget på lista i hele 26 uker.

Rørvik synes det er stas å skrive barnebøker, fordi de blir lest så mye.

- Det er hverdagslitteratur som blir lest mange ganger. Knausgård blir lest en gang, toppen, hvis du kommer deg gjennom. Dette er en bruksbok, sier han.

Noen nykommre har også komet inn på lista. Blant dem er Helga Flatlands «En moderne familie», som fikk strålende kritikker, og som du kan lese et utdrag fra her.

Her finner lista fra Bokhandlerforeningen over de ti mest solgte bøkene forrige uke.