Danker ut Sandemo

SURNADAL/OSLO (Dagbladet): Romandebutanten Anne-Lise Boge (59) tar luven fra selveste Margit Sandemo: Førsteopplaget til romanserien «Arvesynd» er på hele 400 000. Det er det største førsteopplaget i Norden noensinne.

Litteraturslit

- Det føles som om jeg har hele verdens sommerfugler i magen min nå, sier den bonderomantiske Oslo-damen Anne-Lise Boge til Dagbladet.

Siden hun var så dårlig i håndarbeid på barneskolen fortalte hun heller eventyr i håndarbeidstimene.

Den gode fantasien har hun hatt siden, men først da hun måtte slutte i læreryrket på grunn av revmatisme, fikk hun endelig tid til å få eventyrene ned på blokka. Inspirert av miljøet på slektsgarden Nistua på Nordvikstranda på indre Nordmøre begynte dramaet omkring Malis kjærlighet, knugende hat og mistro å ta form. I neste uke kommer den første boka i romanserien, «Skjebnemøte», ut.

- Ingen Sandemo

- Jeg ble trollbundet av garden da jeg besøkte den for første gang som tolvåring. De lange lyse sommernettene på Nordmøre, den sterke stjernehimmelen om vinteren og det flotte miljøet har brent seg inn i meg. Jeg har også tatt med mange detaljer om skikkene og historien derfra i boka, men selve historien har på ingen måte noe med garden å gjøre, forteller Anne-Lise Boge.

Hun er nå ferdig med bok sju i serien, og garanterer minst dobbelt så mange.

Overnaturlig

- Jeg bekymrer meg ikke over at det ikke skal bli nok å skrive om. Så lenge det er liv i menneskene vil serien gis ut, fortsetter hun.

- Lefler du med overnaturlige vesener og hendelser, som Margit Sandemo?

- Overhodet ikke! Jeg og Margit Sandemo er i to vidt forskjellige verdener. Jeg har laget en klassisk kjærlighetsroman, der det langt ifra er nødvendig å dra inn overnaturlige elementer for å få til drama.

REKORD-DAME: Anne Lise Boges romandebut &3171;Arvesynd» har et førsteopplag på 400  eksemplarer.