HOVEDMÅLET: Yacoub Hor Altostari er den danske lederen for ASMLA, ei arabisk gruppe som kjemper for å opprette Arabistan i det sørvestlige Iran: Foto: Privat
HOVEDMÅLET: Yacoub Hor Altostari er den danske lederen for ASMLA, ei arabisk gruppe som kjemper for å opprette Arabistan i det sørvestlige Iran: Foto: PrivatVis mer

Danmark har fått sin Khashoggi-sak – nesten

Men den arresterte norskiranerens planlagte ofre er ikke mors beste barn.

Kommentar

Storbritannia har giftangrepet mot Sergej og Julia Skripal, og Tyrkia har Khashoggi-saken. Nå har danskene det som kan bli kalt Altostari-saken, der en norskiraner sitter arrestert for terrorplanlegging.

Jamal Khashoggi, en respektert saudiarabisk journalist og regimekritiker, ble drept etter ordre fra folk høyt oppe i Saudi-Arabias politiske ledelse. Sergej Skripal, en avhoppet russisk etterretningsagent, ble trolig utsatt for et giftangrep iscenesatt av russiske myndigheter. Mye tyder på at etterretningstjenesten til den iranske Revolusjonsgarden hyret norskiraneren – med bosted på Østlandet– til å ta livet av en mann som kaller seg Yacoub Hor Altostari og to andre iranske opposisjonelle som har politisk asyl i Danmark.

Men Altostari og de andre medlemmene av organisasjonen hans, ASMLA (Den arabiske kampgruppa for frigjøring av Ahwaz, er ikke mors beste barn. ASMLA kjemper for et uavhengig Arabistan i Khuzestan-provinsen i det sørvestlige Iran med både politiske og voldelige midler. Gruppa har gjennomført en rekke bombeattentater og andre voldshandlinger både mot iranske oljeinstallasjoner, mot iranske myndighetspersoner og institusjoner, men også mot myke mål som banker. En rekke mennesker, også sivile, er blitt drept.

ASMLA står ikke på lista over verdens terrororganisasjoner, og Altostari og andre ASMLA-medlemmer har politisk asyl i Danmark. Men hvorfor er ikke ASMLA en terrororganisasjon når ETA i Spania og IRA i Nord-Irland var det – og når de islamistiske separatistbevegelsene som vil «frigjøre» den indiske delen av Kashmir, er det? Her lyser det av dobbeltmoral. For ASMLA kjemper mot det av Vesten forhatte regimet i Iran.

Yacoub Hor Altostari er leder for den danske avdelingen av ASMLA, og han er også organisasjonens internasjonale talsmann. Etter bombeangrepet mot en militærparade i Khuzestans hovedstad Ahwaz 22. september, der minst 25 mennesker ble drept, tok først IS og deretter ASMLA på seg skylda. Altostari hyllet angrepet i et intervju med en iransk tv-stasjon i eksil. Det førte til at Iran krevde mannen utlevert fra Danmark. ASMLAs øvrige ledelse tok seinere avstand fra påstandene om at de sto bak.

I november i fjor ble ASMLAs leder Ammad Mola Nissi skutt og drept i Nederland. Han var Yacoub Hor Altostaris fetter.

Hva er det så som er så spesielt med Khuzestan? For dem som husker tilbake til starten av krigen mellom Irak og Iran i 1980, ringer det kanskje noen bjeller. Iraks daværende diktator Saddam Hussein angrep Iran hvor ayatolla Khomeini nylig hadde tatt makta og trodde han ville få støtte fra den arabisk-ættede befolkningen i Khuzestan. Der tok han grundig feil, araberne der var stort sett lojale mot Khomeini-regimet. Dermed falt Saddams planer om å innlemme provinsen i Irak i grus. Det ble ikke noe irakisk Arabistan den gangen.

Khuzestans historie går helt tilbake til det bibelske Elamriket som eksisterte fra rundt 2400 f.Kr. til 646 f.Kr. Området ligger strategisk til ved innløpet til Persiabukta og har gjennom historien vært en kasteball mellom mange forskjellige riker. I dag er ikke minst provinsen viktig fordi rundt 80 prosent av Irans olje og 60 prosent av landet naturgass utvinnes der. Provinsen som har rundt fem millioner innbyggere, befolkes av en rekke etniske grupper som persere, arabere, lurere og armenere. Arabernes antall skal utgjøre omkring én million.

Tradisjonelt er den arabiske befolkningen i Khuzestan blitt diskriminert og undertrykket, både politisk, økonomisk og kulturelt, noe menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International også kan bekrefte at er tilfellet i dag. Araberne har vært de fattigste, og mange har deltatt i protester de seinere åra. Det er imidlertid lite som tyder på at ASMLA har bred støtte blant sine egne i regionen.

Norsk-iraneren som skal ha planlagt attentat mot Altostari og to andre ASMLA-medlemmer ble arrestert i Sverige 21. oktober, men danske myndigheter gikk først ut med nyheten tirsdag. Den danske regjeringen har allerede hjemkalt sin ambassadør i Teheran, og saken kan få store diplomatiske og politiske ringvirkninger.

Så kan man spørre seg om hvorfor Iran satte i gang en planlegging av et slikt attentat nå når landet febrilsk prøver å komme seg ut av sanksjonsklemma USAs president Donald Trump har satt det i – og bare noen dager før nye USA-sanksjoner trer i kraft. Denne saken kan svekke iranernes forsøk på å redde atomavtalen fra 2015 med EUs hjelp. For dette er en sak danskene trolig kommer til å kjøre hardt på.

Den tidligere danske utenriksministeren Uffe Ellemann-Jensen advarer mot å utpeke iranske myndigheter som ansvarlige for terrorplanlegging i Danmark før det er hentet inn mer informasjon. Skal man trekke linjene til Khashoggi og Sergej Skripal, er dette også et viktig element. De to sistnevnte aksjonene ble gjennomført, i Danmark kom det ikke lenger enn til planleggingsstadiet.

Men uansett er planlegging og gjennomføring av terror og mot-terror forbrytelser som ikke hører hjemme noen steder. Vi venter med spenning på den videre utviklingen i saken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.