Dannelse eller kompetanse?

Dannelse gjør deg ikke nødvendigvis attraktiv på arbeidsmarkedet, men den gjør deg kanskje interessant som venn, medmenneske og medansvarlig samfunnsborger. Det bør være skolens ansvar å formidle dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

førsteamanuensisLørdag den 8. januar har Kristin Halvorsen en artikkel i Dagens Næringsliv som kan gjøre en ytterst forstemt. Hun begynner riktignok med en konstatering som ingen kan være uenig i, nemlig at størsteparten av vår nasjonalformue består av mennesker med innsikter som vi skal leve på i framtida. Hun stiller også krav om økte ressurser til skolen, og det synes også flere og flere å slutte seg til i dag.

Hele artikkelen er imidlertid gjennomsyret av det synspunkt at skolen er til for å gjøre oss klare for arbeidslivet, og at dens primære oppgave er å utstyre eleven med forutsetninger som tilfredsstiller næringslivets behov. Trylleformelen i hennes artikkel er ordet kompetanse, som hun presterer å bruke 13 ganger i artikkelen. Nasjonalformuen vår er egentlig ikke menneskene i dette landet, framgår det etter hvert, men deres kompetanse, og når pengene til skolen er for få, er det hennes hovedbekymring at det går ut over skolebarnas kompetanse.

Spør vi så hva slags kompetanse det dreier seg om, er det helt entydig at kompetanse her må forstås som de egenskaper hos menneskene som næringslivet etterspør. Hun sier også at den kompetansen hun tenker på, er den som skal sikre verdiskapinga framover, og de verdiene det her er snakk om, er naturligvis materielle verdier. Den skal sikre oss større hus, større hytter, større biler, dyrere møbler, flere Syden-reiser, flere mobiltelefoner, osv. Den sikrer oss imidlertid ikke flere kunstopplevelser og flere venner. Overskriften på Kristin Halvorsens artikkel er «endringskompetanse». Et næringsliv i stadig omstilling krever mennesker med endringskompetanse. Vi må ikke bare utdanne mennesker for dagens, men for morgendagens arbeidsliv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer