Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Verneplikt

Dannelsesreisen som ble borte

Nå, når verneplikten bare er for noen få, og de fleste tjenestegjør i Sør-Norge, forsvinner «den norske dannelsesreisen».

Manglende forståelse: Den kjennskap mange unge før fikk til vår nordligste landsdel gjennom verneplikten, er langt på vei historie. Kanskje kan det være en del av forklaringen på en manglende forståelse for Finnmarks situasjon, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
Manglende forståelse: Den kjennskap mange unge før fikk til vår nordligste landsdel gjennom verneplikten, er langt på vei historie. Kanskje kan det være en del av forklaringen på en manglende forståelse for Finnmarks situasjon, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Å avtjene verneplikten i Nord-Norge, høres kanskje noe grandiost ut, for historisk var jo dannelsesreisen en reise for medlemmer av overklassen. Dannelsesreisen – også kalt The Grand Tour – hadde til formål å utvikle personligheten ved å gi den reisende innsikt i – og forståelse for andre kulturer, og var gjerne en langvarig reise på måneder eller hele år.

De mange som avtjente verneplikten nordpå, opplevde nok ikke at de var kommet til en ny kultur. Om kulturen var ny, så var nok det selve militærtjenesten. Og tida man var der, var nok ofte preget av ønsket om å komme hjem igjen.

Men i ettertid – med erfaring og tid til refleksjoner – tror jeg mange fikk en dypere forståelse for det spesielle og enestående ved landsdelen. En forståelse for betydningen av natur, geografi, avstander, værforhold og tilhørighet.

Fra eventyrlig midnattssol om sommeren, til flammende nordlys i vintermørket, stormer og uframkommelighet. Alpefjell og fjellvidder, havblikk og storm – og igjen, store geografiske avstander.

Det kjennskap en stor del av den mannlige, norsk befolkningen fikk til Nord-Norge er nå langt på vei historie. Jeg har en følelse av at den ringeakt som i disse dager vises overfor folkemeningen i Finnmark, kan forklares med fraværet av denne pliktige «dannelsesreisen», som altså er noe langt mer enn en dagstur eller ukestur nordpå. Det er noe tragiske og meningsløst at mange norske politikere åpenbart mangler en fundamental forståelse for Finnmark spesielle situasjon.