Dans (med Lemar)

Enda en gang ler taperen hele veien til banken.

TIL ALLE DERE Anh Vu-fans der ute som fortsatt er sinte. For det første: Ti nå stille, dere har bare dårlig samvittighet for at dere var så gjerrige på sms-ene under «Idol»-sendingen forrige fredag. For det andre: Ikke vær redd, det er slett ikke umulig at unge Anh står med en Spellemannspris i hånda om et år eller to. Se bare på Lemar Obika (25).

Historien begynner i en bank i London for et par år siden. Den unge account manageren Lemar Obika nynner Stevie Wonder-låter mens hans jobber, han er glad og lystig, spent og forventningsfull. I sju år har han jobbet for å komme inn i musikkbransjen, endelig har BMG bitt på kroken, og R&B-artisten er lovet singel og grønne skoger.

En tid senere får Lemar vite at plateselskapet har gjort interne endringer. At han er dumpet.

- Det var ganske tøft, sier Lemar på telefon fra London.

- Normalt får man bare én sjanse i musikkbransjen, og jeg trodde det var min. Heldigvis var det ikke det. Og resten er jo historie.

DEN HISTORIEN KJENNER etter hvert hele England, men den er nok ikke så kjent her hjemme. Det handler dog om et velkjent tema, en tv-sendt musikkonkurranse for unge talenter, selv om det for en gangs skyld ikke er «Idol» det er snakk om. Konkurransen heter Fame Academy og, la gå, så veldig ulikt er det vel strengt tatt ikke.

Etter at Lemar meldte seg på, tok det ikke lang tid før han ble publikumsyndling med sin myke soulstemme og vakre øyne. Da det hele skulle avgjøres, ble han imidlertid bare nummer tre, til enkeltes store ergrelse.

- Når man ikke vinner, har man mer tid til å tenke på karrieren sin. Jeg er kjempeheldig, sier Lemar.

- Fordi du ikke vant?

- Ja, jeg er veldig glad for det! At jeg ikke vant, gjorde virkelig ingen skade.

17. februar var det nemlig han, og ikke vinneren David Sneddon, som kunne gå seiersgangen opp på Brit Awards-scenen i London og ta imot prisen for «Best Urban Act» foran hundretusenvis av TV-seere.

- Det var fullstendig uventet. Å slå Big Brovaz og Mis-teeq når man bare har vært med i 8-9 måneder, det er ganske kult.

- Festet du med Kurt, du også?

- Kurt Nilsen? Nei, jeg fikk ikke sjansen til å møte han. Men jeg hører han har en veldig bra stemme.

LEMARS DEBUTALBUM «DEDICATED» solgte 400000 eksemplarer de første to månedene det var i butikkene. En av låtene på plata, «50/50» er delvis laget av norske Stargate, etter at Lemar tilbrakte tre dager i Trondheim i juni i fjor.

- Det var coolt. Men det må ha vært en høytid eller noe, for det var veldig stille, sier Lemar, som gjerne vil komme tilbake til Norge for å spille. Men først skal han fortsette å sjarmere britene.

Lemars singel «Dance (With You)» er for tiden blant de prioriterte låtene på MTV, og i slutten av februar kom andresingelen «Another Day», som inkluderer en coverversjon av The Darkness\' «I Believe In A Thing Called Love». Han er blitt kalt en krysning mellom Usher og Craig David. Og den eneste realitystjerna med kred.

- Det siste der er jo en bra ting, sier Lemar og humrer litt i andre enden av røret.

- Vi får håpe det holder seg slik.

<B>ET BRA ÅR: Lemar Obika savner ikke jobben sin i NatWest Bank i London. Ikke jobben som leveringsbud heller. Han er det i grunn ganske greit.