Dans på livet løs

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Det dristigste framstøt norsk dans har våget seg på i manns minne,» skrev kritikeren Hans Heiberg etter urpremieren på Gerd Kjølaas' «Mot ballade» høsten 1945. Forestillingen står ennå som en grunnstein i oppbyggingen av norsk dansekunst. Snaut tre år seinere kom Ny Norsk Ballett, Norges første selvstendige dansekompani grunnlagt av Kjølaas og hennes partner Louise Brown. Det var mer enn dristig, og det ble historisk.

Ny Norsk Ballett forente både tradisjonell klassisk skolering og den moderne «fridans», frigjort særlig i tysk ekspresjonisme, og inkluderte samtidig norsk folkedans. Det ble et kompani med klar kunstnerisk profil. Fast forankret i nasjonal egenart fikk det fort et originalt og særpreget repertoar av nye, dramatiske handlingsballetter, oftest med spesialkomponert norsk samtidsmusikk.Og det aller viktigste: Å nå fram til publikum - det store publikum, i alle deler av landet. Det klarte Ny Norsk Ballett så det suste gjennom blant annet tre store og utsolgte norgesturneer for Riksteatret, hundrevis av utendørsforestillinger på Folkemuseet i Oslo, pluss tre suksessrike gjestespill i England. Alt på de korte fire årene eventyret varte. «Fiff» og «finkultur» var fremmedord for pionerene i norsk dans. Som tilnærmet gratisarbeidere forholdt de seg til statens 30 prosent luksusskatt på billettinntektene. Om dette og mye mer forteller snart 90-årige Gerd Kjølaas i sin nye bok «Dans, ropte livet». Det er et viktig og foruroligende vitnesbyrd for publikum og politikere, og for alle som svever i den tro at dansekunst trives i et lukket drivhus enten det nå ligger i Operaen på Youngstorget, Danseteatret i Bergen eller Black Box på Aker Brygge.

I ensemblet på etter hvert 20 dansere var det sterke personligheter, navn som skulle prege den videre utviklingen av norsk dansekunst fram til i dag. Siktemålet var klart: Som andre kulturnasjoner skulle Norge ha sin egen nasjonalballett, dansen skulle få sin rettmessige plass som selvstendig dramatisk kunstart, den enkeltes individuelle talent og personlighet skulle utvikles.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer