KOMMENTARER

Dansen rundt gullkaren

Ulike krefter styrer hvor Oscar-statuettene havner. Trolig går de til andre enn Morten Tyldum.

IKKE FAVORITTER: Morten Tyldum og Benedict Cumberbatch er Oscar-nominerte for «The Imitation Game», men ingen av dem regnes som potensielle vinnere på søndag.
IKKE FAVORITTER: Morten Tyldum og Benedict Cumberbatch er Oscar-nominerte for «The Imitation Game», men ingen av dem regnes som potensielle vinnere på søndag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Egentlig er Oscar-utdelingen, som går av stabelen natt til mandag, et stort speil med gullramme. Hollywood feirer seg selv. De trekker fram sine egne prestisjeprosjekter og lar produsentene som har gitt dem grønt lys og skuespillerne som spiller i dem, føle seg som kunstnere og mesener på en måte de ikke kan når de koster ut den siste superheltbonanzaen.

Og de prøver å vise millioner av tv-seere akkurat hvor glamorøse og sjarmerende de kan være når de går inn for saken.

Men bak det utvidende og innbydende lakklaget er Oscar-affæren i stor grad en innadvendt prosess. Det er snakk om interne priser som tildeles av bransjens egne. Kjennskap, vennskap og stemningen i Hollywood er med på å styre når prisene gang på gang går til yndlinger i øyeblikket eller trofaste slitere, selv om det ikke nødvendigvis er disse som har levert årets beste stykker arbeid.

At de riktige menn og kvinner legger tyngden sin bak et prosjekt, er til uvurderlig hjelp. Den mektige produsenten og distributøren Harvey Weinstein, som har tatt Morten Tyldums «The Imitation Game» under sine vinger, har nok hatt mye å si for at filmen fikk åtte nominasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.