Dansen rundt oljeformuen

Dagbladets leder 1. september

Meninger

Fremskrittspartiet har i motsetning til alle de andre stortingspartiene alltid vært mot handlingsregelen for bruk av oljeformuen. Det til tross for at handlingsregelen er hyllet av internasjonale økonomiske organisasjoner, at den påviselig har tjent norsk økonomi godt og at regelen gir anledning til å bruke stadig flere milliarder kroner hvert år, fordi oljefondet vokser.

Frp har alltid ønsket å bruke mer penger enn andre partier. Det virker trolig forlokkende på velgerne. Vi vil alle ha mer penger til alt i verdens rikeste land. Vi er utålmodige av natur, er opptatt av våre ulike teiger, vil ha løst utfordringene raskere, komme raskere til ulike mål, samtidig som vi får mer penger å rutte med. Besnærende, forlokkende, forførende.

Ap argumenterer med at en slik politikk vil føre til økte priser, økte renter og økt arbeidsledighet. Det vil gå ut over husholdninger og bedrifter. Ikke minst vil Frp's løsslupne bruk av penger svekke tilliten til norsk økonomi. Men Frp vil ikke la seg målbinde. Frp viser ofte til Statistisk sentralbyrå som sannhetsvitne for at Frp's økonomiske politikk ikke vil skake norsk økonomi nevneverdig. Frp's forslag til alternativt budsjett for 2013 vil ifølge SSB bare gi beskjedne virkninger. Presset i økonomien vil bare øke «litt». Byrået har også beregnet virkningene av Frp's alternative transportplan, som er dobbelt så raus som regjeringens, og også der funnet at effektene på kort sikt vil bli beskjedne. Det Frp ikke viser til, er at SSB advarer mot virkningene på lengre sikt. «På litt lengre sikt, vil økte samferdselsinvesteringer gi økte kostnader i form av økt press i økonomien». I samme rapport konkluderer byrået med at summen av partiets ønsker om økt satsing på flere gode formål vil innebære et sterkt press på norsk økonomi.

Høyre skal etter all sannsynlighet samarbeide med Frp i neste stortingsperiode, i regjering eller som felles del av et parlamentarisk grunnlag for en ny regjering. Hittil har det vært umulig å få klarhet i hva slags økonomisk politikk som skal føres. Vil Høyre stå fast ved handlingsregelen? Frp-leder Siv Jensen tror handlingsregelen forsvinner etter valget. Det er i så fall foruroligende. Regelen har vært et økonomisk ankerfeste og har tjent oss alle godt. Også kommende generasjoner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.