Dansende baby seiret i første runde

Men saken mot musikkgiganten er ikke vunnet ennå.

(Dagbladet.no): I over et år har amerikanske Stephanie Lenz kjempet en prinsipiell kamp mot musikkgiganten Universal.

Onsdag fikk hun medhold i første runde i den føderale domstolen, melder CBS News.

Dansende baby

Det var i juni i fjor Universal Music Publishing Group krevde at den 30 sekunder lange videoen av Lenz\' dansende sønn skulle fjernes fra nettstedet. Fordi Prince-låten «Let\'s Go Crazy» såvidt kan høres i bakgrunnen, mente de den var et brudd på opphavsretten.

Lenz protesterte.


- Jeg ble virkelig overrasket og sint da jeg hørte av videoen min var fjernet. Universal bør ikke ta i bruk juridiske trusler for å hindre folk fra å dele hjemmevideoer av ungene sine med venner og familie.

Sammen med Electronic Frontier Foundation (EFF), en ikke-kommersiell organisasjon som jobber for digitale rettigheter, saksøkte Lenz Universal. Hun hevdet at det er innlysende at bruken ikke er krenkende, og at bruken av sangen går under begrepet fair use.

YouTube fikk lov til å legge ut filmen igjen etter litt mer enn en måned.

Dansende baby seiret i første runde

Fair use veier tyngst

Ti dager etter at den opprinnelige saken ble avvist i april, måtte partene igjen møte hverandre i retten.

Det var ikke nok for Lenz og EFF at Universal trakk kravet sitt, de ville også at plateselskapet skulle innrømme at videoen ikke var ulovlig og at de hadde tatt feil da de krevde fjerning.

Og onsdag kom altså den føderale dommeren Jeremy Fogel fram til at fair use-begrepet skal veie tyngst i slike situasjoner, og at Universal misbrukte den såkalte Digital Millennium Copyright Act (DMCA) da de krevde videoen fjernet.

- Fair use er lovlig bruk av opphavsrett. Før en rettighetseier går til sak med bakgrunn i DMCA, må han først evaluere om bruken faller inn under fair use, skriver Fogel.

Corynne McSherry, EFFs advokat, kaller dette en «seier for ytringsfriheten og fair use», og mener dommerens kjennelse vil hjelpe alle som lager innhold til internett.

Usannsynlig

Slaget er imidlertid ikke vunnet ennå.

Og selv om dommer Fogel ikke avviste saken på nytt, anser han det som usannsynlig at Lenz vil vinne til slutt.

- Retten stiller seg tvilende til at Lenz vil klare å bevise at Universal ikke handlet i god tro, skriver han.