Dansende baby skaper YouTube-hodebry

- Universal hindrer folk i å dele hjemmevideo med familie og venner.

(Dagbladet.no) : En 29 sekunder lang video på YouTube skaper opphavsrettskonflikt i USA. Stephanie Lenz har filmet sin 13 måneder gamle sønn som danser på kjøkkenet mens Prince-sangen «Let\'s go crazy» høres i bakgrunnen.

I juni i fjor krevde Universal Music Publishing Group at videoen skulle fjernes fra nettstedet. De mente det var et brudd på loven om opphavsrett.

- Overrasket og sint

Stephanie Lenz, som la ut videoklippet av sønnen, protesterte.

- Jeg ble virkelig overrasket og sint da jeg hørte av videoen min var fjernet. Universal bør ikke ta i bruk juridiske trusler for å hindre folk fra å dele hjemmevideoer av ungene sine med venner og familie.

Ble lagt ut igjen

Sammen med Electronic Frontier Foundation (EFF), en ikke-kommersiell organisasjon som jobber for digitale rettigheter, saksøkte Lenz Universal i juli samme år.

De hevdet at det er innlysende at bruken ikke er krenkende og at bruken av sangen går under begrepet fair use. YouTube fikk lov til å legge ut filmen igjen.

Fair use er en doktrine i USAs opphavsrettslov som tillater en begrenset bruk av opphavsrettslig materiale uten å trenge å be om tillatelse fra rettighetshaverne. Den gjelder lovlig, ikke-konsesjonsbelagt sitering eller innlemming av opphavsrettslig materiale i en annen skapers arbeid. Fair use er basert på ytringsfriheten.

- Må være krenkende bruk for å være fair use 

Nå er Universal, EFF og Lenz i retten igjen, skriver Arstechnica.com. Lenz og EFF vil at Universal skal innrømme at videoen til Lenz ikke er ulovlig. I en rettssal i San Francisco i juli i år hevder Universal at de ikke kan anklages for å ha sendt ulovlige krav om fjerning av filmen.

De mener at det opprinnelige kravet om fjerning var riktig ettersom fair use er et bekreftende forsvar som kan brukes mot påstanden om krenking, men at det ikke er en påstand om at brukeren ikke bryter opphavsretten.- For at det skal være fair use må det først være snakk om krenkende bruk, mener de.


Tilfeldig filmet er lovlig

Arstechnica hevder, med bakgrunn i Centre for social medias\' Kode for bruk av Fair Use, at opphavsrettslig materiale som dukker opp i bakgrunnen i videosnutter, som musikken i tilfellet med den dansende babyen, som er fanget opp tilfeldig som del av en ikke-iscenesatt situasjon er lovlig å bruke.

Prince er da også en mann som vet å vokte sine opphavsrettigheter. Tidligere i år dro artisten det svenske fildelingsnettstedet The Pirat Bay for retten - og hevdet gjennom sin advokat at nettstedet gjorde skader for flere millioner dollar.

Og da nordmannen Christer Falck lanserte tribute-skiva «Shockadelica» tidligere i sommer, ble utgivelsen sporenstreks forsøkt stoppet av Prince sine advokater.