Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dansende julegleder

BERGEN (Dagbladet): I Bergen er moderne dans plutselig blitt fest, glede og forventning. Det sørger et strålende opplagt vertskap og utsøkte gjester for med sine gamle godbiter og nye smakebiter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Festaften

En festaften som sesongavslutning er mer enn en god idé for et dansekompani som lenge har lidd under manglende publikumsinteresse. «Ballett-galla» som nå tar publikum med storm, er først og fremst en oppvisning av det befriende mangfold av muligheter moderne dans kan by på av former, emner og personligheter. (At Carte Blanche velger å kalle sin festaften for en ballettgalla, må bero på en misforståelse eller gammel uvane. Ballett er en historisk stilart i dansekunsten, dette er derimot en festaften for moderne dans.)

Kvelden er satt sammen av utdrag fra ni meget forskjellige danseverk, signert så sterke og originale koreografer som David Parsons («Søvnstudier» og «Konvolutten»), Christopher Gable (pas de deux fra «Askepott»), Kenneth Kvarnström («Carmen» og «Splitvision») og Arvo Pärt. Sistnevntes «L'pasenteur du coeur» - eller «Hjertets tyngdekraft», får her sin førsteoppførelse med Pia Elton og Johan King Silverhult i drivende samdans, lyrisk som dramatisk. Endelig fikk man oppleve de kvinnelige danserne Elton, Therese Skauge og Hege Holte Østbye i dansedramaer som lokker talentet ut på nye dristige veier. Sistnevnte i sterk erotisk duell med Leo Lerus i utdrag fra Jo Strømgrens «Bindingsverk» til musikk av Jørgen Knudsen.

Sterke norske bidrag til festen er ellers Cecilie Lindeman Steens nydelige portrett av den lekne gamle damen på benken i parken i Giorgio Rossis koreografi, og pirrende forsmak på Sølvi Edvardsens nye versjon av «Snehvit» som får urpremiere i Bergen i januar.

Et herlig innslag med brassbandet Eikanger Bjørsvik Musikklag som sammen med Jo Strømberg og Carte Blanche skal stå for åpningen av de 50. Festspillene i Bergen til våren, hevet både festen og forventningene til de store høyder.

JULEJUBEL: Carte Blanches julegave til publikum i Bergen, «Ballett-galla», mottas med en sorm av jubel. Og alle elsker gutta som elsker «Carmen»: Mattias Ekholm.foto: BJØRN-EIVIND ÅRTUN
Hele Norges coronakart