Dansende sjimpanser, naturkatastrofer og umulige kjærlighetshistorier

Podcasten «The Moth» gir deg gode historier rett i øret.

EN GOD HISTORIE: «The Moth» har gjort kvelder med muntlig historiefortelling til populær underholdning i amerikanske kultur- og litteraturkretser. Foto: The Moth
EN GOD HISTORIE: «The Moth» har gjort kvelder med muntlig historiefortelling til populær underholdning i amerikanske kultur- og litteraturkretser. Foto: The Moth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(RETT PÅ NETT): «Den gode historien» er en fellesnevner for mye av det beste i podcast-universet. Men én podcast har gjort kunsten å fortelle en historie til selve poenget. «The Moth» byr på ekstraordinære historier fortalt fra en scene til et engasjert lyttende publikum.

De siste 15 åra er muntlig historiefortelling reetablert som en liten, men vital del av det kulturelle og litterære livet i USA. Mye takket være en ideell organisasjon dedikert til historiefortelling som fag og kunstart. The Moth er hjertebarnet til poeten og forfatteren George Dawes Green, som sent på 1990-tallet fikk ideen om å gjenskape opplevelsen av å sitte i oppvekstens varme, fuktige Georgia med gode venner på verandaen til venninnen Wanda, og dele gode historier. Han etablerte The Moth, først som et privat arrangement hjemme i egen stue i New York, senere på kafeer og klubber over hele byen.

I dag er det The Moth-arrangementer i en rekke amerikanske byer, det er turneer, det er podcaster, en egen radiosending og en bok, alt dedikert til den gode historien.

Noen av historiene som fortelles er rørende, noen er morsomme, noen rare, noen så dramatiske at de virker for utrolige til å være sanne. Men sanne er de. Du slipper ikke gjennom nåløyet hos The Moth med noe annet enn selvopplevde, sanne historier. Det er det som gjør fortellingen om en en spesiell kveld for 12-åring i California en gang på 1970-tallet så morsom. Du vet at den dansende, appelsinsjonglerende sjimpansen, de LSD-høye hippiene og guttens frykt for at en av dem var Charles Manson var mer eller mindre som beskrevet, Blant de siste historiene jeg har hørt er ellers den fra den amerikanske kjernekraftingeniøren som overlevde jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan og Fukuyama-kraftverket, og som ikke klarere å slutte å gråte når han snakker om det. Så er det israeleren som ifølge ham selv var «en veldig dårlig soldat» og som ble forfatter etter at han ikke klarte å forhindre bestevennen, som hadde hjulpet ham til å utholde militærtjenesten, i å begå selvmord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.