Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Danser med dokker

Elleville Jo Strømgren leker videre og har gitt dokka Gorri-Gorri hovedrollen i sin nye danseforestilling på Riksteatret.

- En harselas med pedagogikken, sier Jo Strømgren om «Gorri-Gorri», som er på turne i høst.

- Jeg har fått en bra oppdragelse selv, veldig fri. Men ingen snakker om oppdragelse lenger. Jeg velger tema intuitivt, alt fra fotball til dysleksi. Andre får si noe om de store tingene, liv og død og kjærlighet, sier Strømgren.

Monster

Hans nye danseforestilling handler om Gorri-Gorri, som vokser opp i et laboratorium hos «oppdragelsesingeniører». De driller guttungen til han er 18 år - og mer eller mindre klar til å sendes ut i verden på egen hånd.

På scenen medvirker Strømgrens faste dansere Kyrre Texnæs, Jan Ivar Lund og Jonas Digerud sammen med dokkespillerne Christine Stoesen, Anne Stray og Paal Viken Bakke.

- Målet til «oppdragelsesingeniørene» er å skape den perfekte borger. Men spørsmålet er om ikke Gorri-Gorri ender opp som et monster, sier Strømgren.

Uten ord

Koreografen har skapt en sceneverden som er både humoristisk og nifs. Danserne og dokkespillerne snakker et uforståelig fantasispråk gjennom hele forestillingen.

- Jeg har aldri vært nødt til å støtte meg på ord. Og når jeg først skal trå inn i teaterverdenen, ser jeg det som min oppgave å finne en ny stil der du ikke behøver å forstå alt, men der du kan assosiere. Jeg kjeder meg ofte i teatret fordi ordene er så tydelige.

Nye takter

Med «Gorri-Gorri» regisserer Strømgren like mye som han koreograferer.

- Det er morsomt - og slitsomt - å jobbe med skuespillere. De neste par årene har jeg sagt ja til å gjøre en rekke regioppgaver på institusjonsteatre fordi jeg vil prøve noe nytt, sier han.

Dokkespillerne må også prøve nye takter som dansere i «Gorri-Gorri».

- Forestillingene mine er ikke basert på ballett, men på kroppsspråk. Så det går bra. Alle har jo et kroppsspråk. Kanskje kan jeg også lære teaterskuespillere å bli mer bevisste på det.

Jo Strømgren har satt opp flere forestillinger for Riksteatret, blant annet den kritikerroste «A dance tribute to the art of football» og Peer Gynt-vrien «Peer pressure».

FAMILIELYKKE: Riksteatrets lille Gorri-Gorri vokser opp hos «oppdragelsesingeniørene» i et laboratorium og er koreograf Jo Strømgrens oppgjør med pedagogikken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media