Danser med hvaler

Storslagen, sentimental og politisk korrekt familiefilm.

FILM: Heldigvis er denne filmen fra New Zealand noe mer enn en sentimental og politisk korrekt klisjé. Den er blitt en publikumsfavoritt på utallige filmfestivaler, og det er forståelig.

Høvdingfamilie

Den handler om maorijenta Paikea, som er født inn i en høvdingfamilie. Tvillingbroren døde ved fødselen, og han var den naturgitte arvtaker til whangarafolkets høvdingstatus. Paikea (Keisha Castle-Hughes), som er jente, blir av bestefaren Koro (Rawiri Paratene) holdt unna alle stammeritualer. Ifølge legenden kom deres forfar ridende på en hval til New Zealand for mer enn tusen år siden, og det førstefødte guttebarn i hvert slektsledd skal utnevnes til hvalrytter og leder. Men alt de har nå er ei jente.

Tåreperse

12-årige Paikea må stå på sidelinja og se på at andre familiers gutter blir opplært i høvdingritualene: i maorienes spesielle krigsdanser, skremmegrimaser og nærkampteknikk.

Hun sørger for å få opplæring i hemmelighet, og snart skal hun vise at hun ikke bare utkonkurrerer gutta i ferdigheter. Når hun stilles på den store prøven, beviser hun også at hun er den utvalgte.

La oss bare si det, denne filmen er en tåreperse av dimensjoner. Men den er også storslagen, med vakker natur, eksotisk kultur og en nesten overjordisk happy ending.