Danser med Ibsen

Anneke von der Lippe og Pablo Veron bruker tangoen til å uttrykke følelsene til ekteparet Alving i Ibsens «Gengangere».

LILLEHAMMER (Dagbladet): I kveld er det verdenspremiere på forestillingen «TanGhost» på Maihaugen, som feirer sitt 100-årsjubileum i år. Instruktør Per Olav Sørensen har jobbet med prosjektet siden 2001.

-  Jeg satte opp Ari Kaurismäkis «I hired a contract killer» på Torshovteatret i 2001, og der brukte vi også tango til å uttrykke følelser som håp, ensomhet, undertrykt sensualitet og kulde. Etterpå tenkte jeg at det kanskje gikk an å prøve dette med et klassisk stykke, og jeg valgte «Gengangere», forteller Sørensen.

Harde dager

Foruten von der Lippe og Veron har Sørensen fått med seg Øystein Røger (Pastor Manders), Alexandra Archetti Stølen (Regine), Aksel Hennie (Osvald) og Stig Henrik Hoff (Engstrand).

-  Det fins ikke mange skuespillere i Norge som hadde kunnet ta disse rollene. Det er uhyre krevende å både spille og danse samtidig. Det for eksempel Anneke gjør her som fru Alving er ganske spesielt og enormt arbeidskrevende. Det er som å gjøre to jobber på én gang, sier Sørensen.

-  Det er bra å ha noe å strekke seg etter. Men det har vært lange og harde dager, sier von der Lippe. Hun snører på seg de knallrøde tangoskoene sine og er klar for den siste finpussen sammen med Veron, som også har koreografert.

Musikken er spesialkomponert av Sverre Indris Joner, en av verdens fremste tamgokomponister.

-  Jeg lette verden rundt etter gode tangokomponister, og så viser det seg at den beste bor på Helsfyr! ler Sørensen.

Kutter Ibsen

Argentinske Pablo Veron er en av verdens fremste tangodansere, blant annet kjent fra Sally Potters film «The Tango Lesson» (1997), og Sørensen priste seg lykkelig da han sa ja til jobben.

-  Jeg likte ideen, og vibrasjonene jeg fikk. Og skuespillerne er de fødte tangodansere, skryter han.

Argentinsk-norske Alexandra Archetti Stølen, med bakgrunn som tangodanser, er imponert.

-  De er veldig gode, både lærenemme og uttrykksfulle.

Aksel Hennie har også fått fart på tangoskoene i det siste.

-  Jeg hadde lyst til å jobbe med teater, og veldig gjerne gjøre Ibsen. Osvald er kanskje den vanskeligste rollen som fins for en gutt på min alder, så dette er både utfordrende og gøy, sier Hennie.

Per Olav Sørensen har gjort drastiske kutt i Ibsens tekst, og er spent på mottakelsen.

-  Jeg har vært ganske hard, ja, nå er det blitt en halvannen times kondensert versjon, gliser han.

Det er Sørensens eget selskap, POS Theatre Company, som står bak hele produksjonen. Fra Maihaugen drar «TanGhost» videre til Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival, Momentum-festivalen i Moss, Festspillene i Vestfold, Trøndelag Teater, Ibsenfestivalen og Drammens Teater.

-  Men vi håper å få spilt den både i utlandet og under Ibsen-jubileet i 2006, sier Sørensen.

TANGO FOR TO: La deg ikke lure; bak Pablo Verons solbriller lurer en av verdens beste tangodansere. De siste månedene har han lært bort kunsten til blant andre Anneke von der Lippe, og han er imponert over resultatet. I kveld er det premiere på «TanGhost» på Lillehammer.
PAUSE I SOLA: «TanGhost»-gjengen har hatt harde prøver, med 14 timers økter. Men Per Olav Sørensen (f.v.), Aksel Hennie, Øystein Røger, Alexandra Archetti Stølen, Pablo Veron, Anneke von der Lippe, Stig Henrik Hoff og Sverre Indris Joner (liggende) har hatt mye moro også.