Danser med nerder

Det er fortsatt ikke «in» å være nerd, men å være babe er heller ikke bare kult. Deltakerne i TV3s nye realityserie «Prinsessen og professoren» vil utfordre fordommene om babes og nerder.

-  Jeg er alltid blitt kalt dum og blond. I «Prinsessen og professoren» vil jeg vise at jeg også er smart og faglig sterk, sier Princess Elisabeth Paulsen (21). Hun er en av ni norske jenter og ni norske gutter som deltar i TV3s realityserie, som er den norske versjonen av den amerikanske serien «Beauty and the Geek».

I åtte episoder følger seerne et sosialt eksperiment der to rake motsetninger skal tilføre hverandre kunnskap, og der både deltakerne og seerne får utfordret sine fordommer. Showet har sesongstart i begynnelsen av mars, og Dagbladet var til stede under andre innspillingsdag torsdag.

Kunnskapskonkurranse

-  Få prinsessene inn på scenen! roper en av tv-teamet. Prinsessene skal settes på sin første prøve, nemlig ordstaving, geografi og historie. En etter en ber programleder Jasmin Aasland jentene om å stave ord som «kommunikasjonssituasjon» eller å fortelle hvilke land Norge grenser til. Etter hvert som jentene svarer feil ryker de ut, mens nerdene heier entusiastisk på sine respektive partnere. De har hjulpet jentene med puggingen kvelden før. Parene av prinsesser og professorer har så vidt rukket å bli kjent med hverandre, men de forteller at de allerede har lært svært mye.

Fordommer

-  Det overrasket meg at de har så utrolig god humor! Partneren min er kjempemorsom! sier Camilla Penick (31).

-  Jeg har faktisk fått bekreftet flere av mine fordommer enn jeg har avkreftet. Jeg trodde faktisk at babes ofte spiller dummere enn de egentlig er, men i mange tilfeller mangler de faktisk helt elementær allmennkunnskap som jeg tok for gitt at alle visste, sier Bård Olav Olsen (28). Han mener det ikke er blitt mer akseptert å være nerd etter serien om fotballnerdene i «Tufte IL».

Nerd er negativt

 DANSETRENING: «Prinsesse» Camilla Penick (31) prøver å lære sin ukjente professorpartner å danse salsa. Sammen med åtte andre par skal de lære å kjenne hverandre gjennom åtte episoder av «Prinsessen og professoren». Foto: Frank Karlsen
DANSETRENING: «Prinsesse» Camilla Penick (31) prøver å lære sin ukjente professorpartner å danse salsa. Sammen med åtte andre par skal de lære å kjenne hverandre gjennom åtte episoder av «Prinsessen og professoren». Foto: Frank Karlsen Vis mer

-  Heller tvert imot! Noen vil kanskje si at nerdene i «Tufte» ble nasjonale helter, men jeg mener programmet lagde underholdning ved å framheve de latterlige sidene ved nerdene. Nerd er fortsatt et svært negativt ladet ord for meg, sier Olsen.

«Professor» Ole-Magnus Sæther (24) håper å kunne avkrefte en del nerdefordommer hos «prinsessene» i løpet av fire uker.

-  Jeg håper å kunne vise de positive sidene ved det å være nerd, og det mener jeg å ha gjort allerede. Nerder trenger ikke være innesluttede, asosiale mennesker, men utadvendte gutter som har andre interesser enn data. Kjemien mellom babene og oss nerder har hittil vært super! sier Sæther.

-  Men jeg ønsker å lære mer om hvordan man sjekker jenter. Hittil har det bare vært en del Internett-sjekking, men det er noen år siden jeg var i et forhold.

I neste konkurranse skal jentene lære guttene å danse salsa, disko og hip hop. De fleste guttene tråkker prinsessene på tærne, mens andre har imponerende salsarytmer.

Selvtillit

-  Guttene kom hit med sterke fordommer mot oss jentene. De trodde vi står foran speilet ti timer om dagen og bare tenker shopping. Jeg håper å kunne vise at vi har flere sider, sier «prinsesse» Elisabeth Paulsen (21). Førskolelærerstudenten tror hun kan lære partneren sin en ting eller to.

-  Jeg håper å kunne lære partneren min hvordan en kjekkas tilnærmer seg ei jente. Det er viktig å innse at en gutt ikke trenger å være kjempekjekk for å ha draget på damene. Å ha selvtillit til å se jenta inn i øynene når man prater med henne er veldig viktig, sier Paulsen.

Både professorene og prinsessene er enige i at de kan utfylle hverandre. Det råder likevel uenighet om man kommer lengst med sosiale eller faglige egenskaper i dagens samfunn.

-  Ikke babe

-  Man er heldig om man har genene med seg. Man kommer definitivt lengre med et pent utseende og selvtillit. Jeg ser ikke på meg selv som babe, men som en sosial person som kommer lett i kontakt med mennesker, sier Julia Lundberg (20).

-  Jeg tror ikke man kommer noen vei med bare utseende, klær og image. Det gir bare overflatisk innpakning. Det fine med denne serien er at når kameraene slås av så blir vi godt kjent. Vi kommer under huden på hverandre, sier Bård Olav Olsen (28).

SLIPPER SEG LØS: «Professor» Ole-Magnus Sæther (24) overvinner en personlig barriere ved at han lærer å slippe seg mer løs, og ta initiativ overfor jenter.
PRINSESSE-PEN: «Prinsesse» Elisabeth Paulsen (21) sminker seg før hun skal inn på scenen. Den naturlige blondinen mener hun får mindre oppmerksomhet etter at hun farget håret brunt.