Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Danser med RBK

TRONDHEIM (Dagbladet): Kriminalforfatteren Fredrik Skagen har skrevet tekstgrunnlaget til en helaftens ballettforestilling som har verdenspremiere i Trondheim i morgen. Balletten har en egen Rosenborg-sekvens, der danserne bærer hatter formet som fotballer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Tiden bygger byen» heter forestillingen som skal gi oss glimt fra jubileumsbyens tusenårige historie.

- Det er ikke lett å skulle lage en kortversjon på nitti minutter av tusen års historie. Du rekker jo ikke å få med noen ting, sier Fredrik Skagen og smiler.

En egen puls

Sammen med komponisten Bertil Palmar Johansen fant han fort ut at de måtte gjøre et dypdykk i historien og plukke ut enkelte ting.

- Balletten hopper hit og dit, men den har samtidig en puls som jeg tror publikum vil merke med en gang, sier Skagen.
- Og et av pulsslagene er Rosenborg?

- Trondheim er en kulturby, og de siste 30- 40 årene har den kulturen handlet mye om Rosenborg. Så det var vel ikke så originalt å ta dem med, mener Fredrik Skagen, som aldri har vært med på noe liknende før.

Noen vil kanskje si det er kriminelt å hoppe fra krim til ballett, men Skagen gjør spranget med glede.

- Det er jo steikandes rart for en forfatter å være med på å skrive tekst til en forestilling hvor det ikke skal sies eller synges et eneste ord på scenen. Men det har vært både utfordrende og spennende.

Kostymedebut

Skagen er ikke den nye ballettens eneste debutant. Her gjør også Ellinor Flor sin første teateroppgave med spektakulære kostymer. Hun har blant annet laget 60 hodeplagg, RBK-fotballene inkludert.

- Jeg har jobbet etter stikkord fra komponist og koreografer. Det har gitt meg stor frihet underveis. Arbeidet har vært artig, men nå er jeg fryktelig sliten, sier Flor.

«Tiden bygger byen» er et samarbeidsprosjekt mellom Trondheim Symfoniorkester og Dans Design. Aldri før har det vært vist en slik ballettforestilling i Norge, med norsk produksjon i alle ledd.

Ellinor Flor (t.v.), Arne Fagerholt og Fredrik Skagen.
Hele Norges coronakart