Danser med sverd

Spektakulært actioneventyr fra det gamle Kina.

Vakrere kampsport enn den vi ser i «Snikende tiger, skjult drage» skal du lete lenge etter.

Om noen får assosiasjoner til «The Matrix», er det bare rett og rimelig. Samme koreograf er på ferde, og Ang Lees actioneventyr fra det gamle Kina ter seg som urutgaven av datafantasien med Keanu Reeves. Lees bredde som regissør er imponerende. Han har kontinuerlig beveget seg ut i nytt terreng, med så forskjellige filmer som «Fornuft og følelser» og «The Ice Storm» på samvittigheten, før han nå viser nok en side av sitt mangfold.

Rent visuelt sitter «Snikende tiger...» lenge på netthinnen. Våre sverdkjempende kinesere danser og flyr i lufta som Peter Pan. De svever fra tre til tre i utstudert skjønnhet - Ang Lee byr på kampsport vi ikke tidligere har sett.

Selve historien er derimot i tynneste laget. Krigeren Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) vil slutte fred med verden og gi sverdet Grønne Skjebne til en klok leder. Han involverer sin livslange kjærlighet Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) i byttet, men sverdet blir stjålet. En gammel fiende er ute og rasler med sablene. Spørsmålet er om den uskyldig utseende Jen (Zhang Ziyi) er med på de falske notene.

Det er et enkelt eventyr om frihetslengsel og tapperhet, tynt til det ytterste med spektakulære virkemidler. Et tilbakeblikk på unge Jens eventyr i ørkenen burde vært kraftig kuttet i all sin forutsigbarhet, og selv vakker ballett kan bli drøy når den gir inntrykk av at regissøren har forelsket seg vel mye i sine egne visjoner.

Men skal vi tro en rekke amerikanere, er Ang Lee en av årets Oscar-kandidater.