Danser med ulver

LANGEDRAG (Dagbladet): Mens andre barn mater gullfiskene sine, danser Torun Thorson med ulvene Embla og Ask i villmarksparken i Buskerud. Nå blir åtteåringens eventyrlige hverdag tv-serie på NRK.

Bestefar Edvin K. Thorson (82) var lei av å fryse. Derfor konstruerte han helsetrøya. En inntektsbringende oppfinnelse som skulle gi uante resultater. For 22 år siden brukte nemlig den hesteinteresserte Oslo-mannen pengene til å kjøpe en praktfull naturtomt på tusen meter høye Langedrag i Numedal, noen mil sør for Geilo. Her ville han lage et fristed for dyr, fugler og mennesker. Sammen med kona Eva (81) og døtrene Vigdis (55) og Tuva (43), svigersønner og innleid hjelp har han bygd opp et Soria Moria-slott med vidt utsyn over fjellandskapet i Numedal og Hallingdal. Et stykke Norge som skal varme NRK-seerne 26 uker på rad neste år.

Familieserie

Landets fremste naturfotograf, Arne Nævra, starter i disse dager opptakene til den store familieserien «Vi på Langedrag» sammen med kameramann Stein Hage.

- Vi skal følge tre generasjoners hverdagsliv på gården, fra vår til høst. Opptakene skal sendes om ett år, og følger årstida slik den er i virkeligheten, fordi den grønne årstida naturligvis er den mest aktive og spennende på gården, sier regissør Arne Nævra.

- Ideen var egentlig å lage en barne-tv-serie. Men NRK ville heller ha et familieprogram som kan sendes i beste sendetid i helgene, og de ville bruke flere millioner til prosjektet. Det er vi selvsagt strålende fornøyd med, smiler Nævra, som tidligere har gjort seg sterkt bemerket med en lang rekke fantastiske naturopptak for NRK.

Gård i særklasse

10. mai i fjor fikk ulvemoren Varga fire nye valper. To av dem ble tatt opp av menneskene på gården og «preget» for at de skal venne seg til nærkontakt med de tobeinte.

I dag kan Torun, søsteren Marie (14), mamma Tuva (43) og resten av storfamilien på Langedrag leke med Embla og Ask bak gjerdene på gården, mens vintersola sender de første varmende strålene over tunet.

Andre steder på friluftsgården finner du jakokser, gaupe, villsvin, rådyr, elg, villrein og flere fuglearter. Rideskolen har 40 hester på stallen, og flere titalls geiter og kyr sørger for leveranser til oste- og melkeproduksjon.

Drømmer om valp

- Jeg har aldri vært på tv før. Men det skal bli spennende, sier hovedrolleinnehaver Torun Thorson, som prøver å venne seg til et liv foran NRKs kamera. I løpet av sine åtte leveår har hun skaffet seg bredere dyreerfaring enn de fleste av oss får gjennom et helt liv.

Kanskje ikke så rart da at dyreprogrammer ikke er det som fenger henne mest på tv:

- Jeg liker best Disneytimen, innrømmer Torun, som nå gleder seg aller mest til at hun skal få enda et nytt dyr i familien. En hundevalp!