Danser med våpen

Kevin Costner regisserer seg sjøl i passelig god western.

FILM: Det er lenge siden Kevin Costners suksessfilm «Danser med ulver». Kanskje Kevin tenkte det, han også, at nå er det jammen lenge siden, kanskje jeg skal lage en ny western, ta med Robert Duvall og Annette Bening og alle de klassiske ingrediensene, for eksempel hester og kyr, bål på prærien, og våpen!, of course! , våpen må vi ha, og en slem marshall, en enda slemmere rancheier, en vakker kvinne med langt hår, og glem ikke kampen mellom det gode og det onde.

Westernfilmer forholder seg til et eldgammelt dramaturgisk paradigme, og Kevin Costner passer på at reglene følges. Faktum er at Costner passer bedre som cowboy enn som noe annet. Og han er flink til å regissere seg sjøl.

Costner er hard og myk på samme tid, han rir grasiøst, skyter som en gud. I «Open Range» maler han med sedvanlig bred pensel, til tider maler han med kost. Det som betyr noe, er at vi blir revet med av historien.

Costner vet hvilke knapper han skal trykke på, og vet mye om hvordan en gunfight skal se ut på film. Ikke minst vet han hvordan den skal høres ut.

Costner tar bort bakgrunnsmusikken og lar skuddene tale sitt eget tydelige språk. Westernelskere vil ta fram superlativene. Andre vil gjespe.