FÅR ROS: Carl Frode Tiller har i disse dager fått mye ros for romanen «Innsirkling» i franske og danske aviser, samtidig som han selv jobber med helt nye ting. Foto: Tom E. Østhuus.
FÅR ROS: Carl Frode Tiller har i disse dager fått mye ros for romanen «Innsirkling» i franske og danske aviser, samtidig som han selv jobber med helt nye ting. Foto: Tom E. Østhuus.Vis mer

Danser med varulver

Carl Frode Tiller skriver varulvdrama og ny roman, mens «Innsirkling» blir teater og «Skråninga» film.

|||TRONDHEIM (Dagbladet):
— Jeg sitter hjemme på barnerommet og skriver, mellom barnesenga og en lekekomfyr, sier forfatteren.

Han lar oss forstå at det går bra, selv om det ikke er helt optimalt.

— Det hadde vært greit med et kontor, erkjenner han over en lunsj på kunstnerkafeen Ni Muser i Trondheim.

IbsenTiller feires i disse dager med strålende kritikker for romanen «Innsirkling» i både Frankrike og Danmark. Han blir til og med sammenliknet med størrelser som Ingmar Bergman og Henrik Ibsen.

— Det er litt voldsomt, men jeg blir selvfølgelig glad for det, sier han til Dagbladet.

Debutromanen «Skråninga» ble en braksuksess både som roman og teaterstykke. Nå kan den også snart bli å se på kino:

En gruppe med skuespiller Gard B. Eidsvold i spissen, har fått opsjon på filmrettighetene.

— De spurte nettopp om å få fornyet opsjonen, og jeg tror de er i gang med å skrive manus, sier Tiller.

TeaterSamtidig er skuespiller og regissør Lasse Kolsrud i gang med å dramatisere «Innsirkling» for scenen. Meningen er å sette opp stykket på Det Norske Teatret i Oslo til neste år.

— Jeg dramatiserte «Skråninga» selv, men har bestemt meg for ikke å dramatisere mine egne tekster mer. Du holder på så lenge med en roman at du på en måte blir ferdig med stoffet, sier Tiller.

Han har ikke noe i mot å skrive helt nytt for scenen, og er nå i gang med et teaterstykke for ungdom. Det skal settes opp på den nasjonale teaterfestivalen DUS (Den Unge Scenen) på Det Norske Teatret.

VarulvArbeidstittelen er «Portrett av en varulv», og det følger en ungdom som i løpet av ei natt gjennomgår en voldsom forandring.

— Har det sammenheng med dagens store vampyrinteresse?

— Nei, jeg fikk ideen av å lese om varulvmyten i norrøn mytologi. De farligste krigerne var kledd i ulveskinn, og det ble sagt at hvis du hadde klærne på for lenge, så kunne ulven ta bolig i deg, sier Tiller.

Innen 1. mai må stykket være levert, og så vil han bruke all sin tid på å få ferdig bok nummer to i trilogien som startet med «Innsirkling».

— Jeg har kommet langt og håper å ha den ferdig til høsten, men noen garanti kan jeg ikke gi.

—Hva slags bok blir det?

—Det blir en klassisk oppfølger med lik struktur som bok nummer en, men med tre nye brevskrivere. Utfordringen har vært å lete fram troverdige karakterer, som jeg ikke har skrevet om før, sier Tiller.

KnausgårdHan har ingen planer om å gjøre som Karl Ove Knausgård og bruke levende modeller.

— Det har ikke vært aktuelt for meg.

— Hva synes du om Knausgårds måte å gjøre det på?

— Bøkene får en ekstra kraft ved å ligge så tett opp mot virkeligheten, men det er moralsk problematisk. Det kan være vanskelig for mange av dem som plutselig blir romanfigurer. Alle er ikke like hardhudet, sier Carl Frode Tiller.