Danset for Toska

Både vitneforklaringer og advokatavtaler må vike når det settes opp revy bak murene i Bredtveit kvinnefengsel.

(Dagbladet.no): Du er heit, men altfor feit, sang de fra scena og viste romper med T-O-S-K-A til publikum. Både vitneforklaringer og advokatavtaler må vike når det settes opp revy bak murene i Bredtveit kvinnefengsel.

- Ai ai ai for et artig liv, sang tretten innsatte jenter fra scena da det i dag ble satt opp revy innenfor murene for femte gang. Tretten innsatte, to betjenter og en fritidsleder har siden september øvd, skrevet sketsjer og laget kostymer.

Og publikum var gjennom en drøy time vitne til blant annet Espen Esther Pirelli Benestad som fengselsbetjenter og en brisen prinsesse som leste høyt fra boken Hvorfor de kongelige drikker.

Eventyret endte med at den minste og kåteste jenta ble slukt av trollet i porten.

Passe lang dom

- Mange har sosial angst og det er stort at de tørr å komme ut og være med på dette, sier prosjektkoordinator ved fengselet Rolf-Einar Pedersen. Selv spilte han fengselsbetjent i tillegg til bjelleku da det under en tørke i Bergen ble importert budeier fra Afrika.

- Ofte kan de være tøft miljø i et fengsel, men ved å sette opp en revy setter en igang positive prosesser, sier han og får støtte fra fengselsbetjent Svein Inge Opsahl.

- I utgangspunktet var jeg sikkerhetspersonell og sjauer, men plutselig var jeg skuespiller også, sier Opsahl og går bak scenen for å bytte ut skjørt og perlekjede med bukse og hettegenser.

Å TOSKA, Å TOSKA:- Det var leit. Vi så du sleit. Å Toska, sang jentene fra revyscena i Bredtvedt kvinnefengsel for presse og offentlig ansatte under premieren på årets revy. Foto Nina Hansen
Å TOSKA, Å TOSKA:- Det var leit. Vi så du sleit. Å Toska, sang jentene fra revyscena i Bredtvedt kvinnefengsel for presse og offentlig ansatte under premieren på årets revy. Foto Nina Hansen Vis mer

Han har blant annet koordinert flytting av vitneforklaringer og advokatavtaler i forbindelse med premieren. Alle han kontaktet mente det var viktig å ikke gå glipp av begivenheten.

Voktet øvinger

Noen har korte, andre lange dommer.

For å vær med i revyen må dommen være lang nok til at en kunne delta i hele perioden revyforberedelsene pågikk. Det var et viktig kriterie.

Instruktør Kjersti Bryn har aldri instuert fengslede skuespillere før. Hun sier det har vært morsomt men også praktisk utfordrende ettersom det alltid måtte være vakter tilstede under øving.

- Alle måtte øve i samme rom og vi kunne ikke dele oss opp i grupper. I tillegg har de innsatte jentene et travelt program med både skole og jobb, sier hun.

Lisbet Haug har en dom på tretten år hvorav syv år gjenstår å sone. Selv hadde hun rolle som Toska-syngende cheerleader og opptredenen har gitt mersmak.

- Vi som sitter på lange dommer må fortrenge tankene på utsiden for å klare å overleve. Det er utrolig hva vi kan få til selv om vi sitter inne, sier Haug til Dagbladet.no.

UTROLIG:- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få på meg en cheerleader-kostyme. Det er jo sånt som tenåringer driver med, sier Lisbeth Haug etter premieren på Bredtveitrevyen i dag.
ENERGI OG ENTUSIASME: Resultatet av en ukes cheerleader-kurs i sommer må vises for publikum. Etter å ha sunget om Toska, danset og ristet på dusker var det tid for pyramidebygging.