GRUNN TIL Å SURMULE? Flere medier har gitt filmen «Warcraft: The Beginning» terningkast i den lavere enden av skalaen. Danske Metroxpress' Thomas Brunstrøm har anmeldt film i ti år, og gir bunnkarakter for regissør Duncan Jones ferskeste prestasjon. Foto: United International Pictures
GRUNN TIL Å SURMULE? Flere medier har gitt filmen «Warcraft: The Beginning» terningkast i den lavere enden av skalaen. Danske Metroxpress' Thomas Brunstrøm har anmeldt film i ti år, og gir bunnkarakter for regissør Duncan Jones ferskeste prestasjon. Foto: United International PicturesVis mer

Dansk anmelder slakter ny film: - Slutter i jobben hvis «Warcraft» får en oppfølger

Mener filmskaperne fortjener en «røvfuld» med orkeøks...

(Dagbladet): Ah, anmelderiet.

Mens enkelte ønsker terningkast straffet ved lov, tatoverer andre et vellykket antall prikker på høyre arm.

Én ting er sikkert: For en skapende sjel kan det være utfordrende å ikke forholde seg til det, da det kan bety vinn eller forsvinn hva salgstall angår.

Premiereklare «Warcraft: The Beginning» er blant filmene som denne uka bedømmes av filmanmeldere verden over.

Ut fra de foreløpige resultatene å dømme tyder lite på at regissør Duncan Jones (ja, sønnen til David Bowie) vil få grunn til å «ta en Ari» og tatovere seg på bakgrunn av denne filmen, som er basert på spilluniverset med samme navn.

Frykter oppfølger Danske Metroxpress er blant mediene som ikke har latt seg imponere over fantasifilmen.

Anmelder Thomas Brunstrøm skriver at både filmtittel og handling tyder på at «Warcraft: The Beginning» er, nettopp, begynnelsen på en filmserie.

Det får ikke dansken til å sprette champagnekorka, akkurat.

«Hvis det viser seg å stemme er det til den tid en stilling ledig som filmanmelder i denne avisen», konkluderer Brunstrøm i sin anmeldelse.

Anmelderen ble slaktet Dagbladets Aksel Kielland triller en toer, og skriver at «denne spektakulært intetsigende b-filmen med en prislapp på 160 millioner dollar fortjener på alle måter å floppe hardt».

Det er nesten like krasse ord som Kiellands danske kollega Brunstrøm benytter seg av. Brunstrøm har vært Metroxpress' filmanmelder i tre år, og gir «Warcraft» bunnkarakter.

«Alle som har vært involvert i «Warcraft» fortjener juling. Med en orkeøks.» skriver dansken, med henvisning til filmtrollenes våpen.

Anmeldelsen har vakt så store reaksjoner i Danmark at Metroxpress har skrevet en egen artikkel om kritikken Brunstrøm selv har måttet tåle fra fornærmede «Warcraft»-fans, som gir anmelderen slakt i retur.

Det går ikke så hardt inn på Brunstrøm, som sier til egen avis at han står ved anmeldelsen.

Dedikerte fans Til Dagbladet forteller dansken at anmeldelsen har fått over 1000 kommentarer på avisens Facebook-side.

REGISSØREN: Briten Duncan Jones har regissert fantasifilmen «Warcraft», som får dårlige til middels gode tilbakemeldinger fra anmelderkorpset. Foto: NTB Scanpix
REGISSØREN: Briten Duncan Jones har regissert fantasifilmen «Warcraft», som får dårlige til middels gode tilbakemeldinger fra anmelderkorpset. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Folk skriver variasjoner over at jeg er en idiot og ikke vet hva jeg snakker om. Det vitner jo om stor dedikasjon blant «Warcraft»-fans, sier Brunstrøm, som tror mange oppfatter anmeldelsen hans som en kritikk av spilluniverset.

- Det er det ikke. Men filmen er dårlig, det vil jeg stå ved. Det var de litt sure over.

Brunstrøm påpeker at mulighetene for å lage en god film basert på spilluniverset var til stede, med både økser og trolldom i miksen - en oppskrift som har funket i både «Ringenes Herre» og «Game of Thrones»' overgang til skjermen.

Anmelderen mener imidlertid det er sjelden at overgangen fra spill til film er suksessfull.

- «Tomb Raider» er den beste filmen som er utviklet fra et spill - men den er heller ikke en bra film, sier Brunstrøm.

Delte meninger Anmelderen får støtte hos landsmannen Henrik Queitsch i Ekstra Bladet, som også gir én av seks stjerner, og mener at «Warcraft» er «enda en fornærmende dårlig film basert på et dataspill».

Hakket mer positive er svenske Aftonbladets Stefan Hedmark, Telegraphs Helen O'Hara og The Guardians Steve Rose, som alle gir to stjerner. Expressens Maria Brander gir tre av totalt seks poeng.

Flere anmeldere mener imidlertid at «Warcraft» er bedre enn som så.

Både VGs Morten Ståle Nilsen og P3s Birger Vestmo triller terningkast fire. Sistnevnte beskriver fantasifilmen som «hardtslående og effektfull».

Apropos hardtslående; Politikens Joakim Grundahl smeller til med en femmer, og skriver at det gir «sus i mellomgulvet når man pisker rundt mellom elskverdige artsfeller og brølende orker (...)».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram