Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dansk bueskytter får internasjonal oppmerksomhet - sett av over 20 millioner

Mener Hollywood tar feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske bueskytteren Lars Andersen viser i en ny video det han hevder skal være den historisk riktige måten å skyte med pil-og-bue på.

Se Andersen skyte i videoen øverst i saken.

Mener Hollywood tar feil I de fleste Hollywood-filmer de siste årene kan man se bueskytterne holde pilen på motsatt side av buen enn hånden de spenner buekurven med.

Ifølge Andersen er derimot den gamle, tradisjonelle metoden raskere; pilen skal holdes på samme side av buen som hånden man spenner buen med.

Internasjonal oppmerksomhet Den danske bueskytteren har fått enorm oppmerksomhet etter at han lastet opp filmen på sin YouTube-kanal fredag.

Både internasjonale firmaer, idrettsnavn, klesmerker og TV-folk fra hele verden skal ha villet kjøpe rettighetene på Andersens talent, skriver dansk TV2.

I et intervju med den danske TV-kanalen sier Andersen at hjemmesiden hans kort tid etter at han lastet opp videoen, kræsjet på grunn av for stor trafikk.

Møter også skepsis Men Andersen har ikke bare fått positiv oppmerksomhet. Flere har uttrykt skepsis over hvorvidt dansken faktisk er så flink som han hevder at han er.

Ifølge en pressemelding som Lars Andersen og Claus Raasted, som har stemmen i videoen, har publisert, er det flere som reagerer på at videoen er amatørmessig laget.

- Svaret er enkelt. Å holde videoene veldig røffe og upolerte var en taktikk jeg tidlig valgte å bruke for å vise frem ferdigheter og ikke spesialeffekter, men siden det fortsatt finnes tvilere der ute, har jeg tatt opp til vurdering om neste film skal være en produksjon med høyere kvalitet, sier Andersen

Noen skal også ha hevdet at bueskyttertaletet bare er juks.

- Mange har teorier om hvordan det er juks involvert. Jeg har alltid funnet det facinerende hvor menneskelig det er å ville mistro alt som går mot det synet vi har på verden - selv når det handler om noe så relativt nøytralt som bueskyting, sier bueskyteren.

10 års erfaring Andersen sier til dansk TV2 at han begynte med bueskyting for 10 år siden. Ved å leke seg med pil-og-bue fant han nye og bedre teknikker.

- Jeg lagde en kort video på YouTube den gangen jeg begynte å leke meg med det, og så var det en som skrev til meg fra Iran og sa at jeg holdt på med 1300-talls persisk bueskyting, sier Lars Andersen til TV-kanalen.

Nå deltar han i konkurranser.

- På en av våre turneringer i fjor, endte jeg opp i en-til-en-duell mot en venn. Hver gang han skjøt en pil mot meg skjøt meg den ut av luften med en av mine egne piler. Etter fem piler ga han opp i godmodig avsky. Klart jeg viste meg frem, men det var også veldig gøy, sier Andersen.

- FEIL METODE: Lars Andersen mener at både Jennifer Lawrence i «Hunger Games» og Orlando Bloom i «Ringenes Herre» skyter med pil-og-bue feil. Foto: Skjermdump / YouTube
- FEIL METODE: Lars Andersen mener at både Jennifer Lawrence i «Hunger Games» og Orlando Bloom i «Ringenes Herre» skyter med pil-og-bue feil. Foto: Skjermdump / YouTube Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!