Dansk direktør for Nasjonalmuseet

Allis Helleland etterfølger Sune Nordgren.

(Dagbladet.no):- Det er klart at vedkommende som leder et museum som forvalter hovedtyngden av vår kunstneriske arv bør ha stor kompetanse når det gjelder norsk billedkunst. Men siden norsk billedkunstnerisk arv har et nært samspill med den danske, kan det jo hende at hun besitter denne kompetansen, sier tidligere kulturminister Lars Roar Langslet (H) til Dagbladet.no.

Langslet var en av de sterkeste kritikerne av Sune Nordgren, tidligere direktør for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Nå er danske Allis Helleland (53) ansatt som ny direktør. Hun begynner i jobben i august, og kommer fra stillingen som direkør for Statens Museum for kunst i København. Der har hun vært i 13 år.

Lignende arbeid i København

- Vi har valgt en kandidat med solid kunst- og museumsfaglig kompetanse og med mange års ledererfaring fra en av Nordens viktigste museale institusjoner, sier styreleder ved Nasjonalmuseet, Christian Bjelland, til NTB.

Helleland har i løpet av de siste årene ledet museet i København gjennom et stort byggesprosjekt, noe Bjelleland ser som en stor fordel.

- Med suksesser som de senere års markante bygningsmessige utvidelser og renoveringer, innvielsen av det nye Statens Museum for Kunst i oktober, gode utstillinger og høye besøkstall, samt Egmont Videncenter for unge, som åpner i april, føler jeg på mange måter at jeg har løst oppgaven.

Museet er i dag en moderne kulturinstitusjon i henhold til nåtidens brukere. Derfor kunne jeg ikke si nei til tilbudet fra Oslo, da oppgaven på mange måter ligner den jeg har løst her i København, sier hun til Berlingske Tidende.

NY SJEF PÅ NASJONALMUSEET: Danske Allis Helleland Foto: SCANPIX / AP
NY SJEF PÅ NASJONALMUSEET: Danske Allis Helleland Foto: SCANPIX / AP Vis mer

- Bør revurdere fusjonen

Til NTB framhever hun potensialet for nytenkende forskning og formidling.

- Samspillet mellom billedkunst, arkitektur og design har alltid fascinert meg. Sammen med den dyktige medarbeiderstaben ved museet ser jeg store muligheter for nytenkende forskning og formidling av så vel samtidskunst som norsk kulturarv, sier hun.

- Jeg kjenner ikke til henne, men håper at hun er en riktig god sjef så Nasjonalmuseet kommer ut av den uklare og problemfylte situasjonen de lenge har hatt, sier Lars Roar Langslet til Dagbladet.no

Han håper imidlertid at hun vil se nærmere på sammenslåingen av Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Kunstindustrimuseet i Oslo og Norsk Arkitekturmuseum sammenslått til Nasjonalmuseet og planene om et nytt gigantmuseum på Tullinløkka.

- Jeg for min del håper hun revurderer hele fusjonen og gir de enkelte enheter mer selvstendighet. Sentraliseringen har gått altfor langt, sier han.

Giske fornøyd

Kulturminister Trond Giske er godt fornøyd med ansettelsen.

- Jeg er svært tilfreds med at styret i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design har ansatt en kunstfaglig profilert og erfaren person som ny direktør, sier Giske i en pressemelding.

- Allis Helleland har gjennom lang tid markert seg i dansk kulturliv, og hennes mangeårige erfaring som direktør for Statens museum for kunst i København gjør at hun har med seg solid kompetanse inn i Nasjonalmuseet, både som kunsthistoriker og som institusjonsleder. Jeg ser fram til et godt samarbeid med Nasjonalmuseets nye direktør, sier Giske.

Brian Mikkelsen, kulturminister i Danmark, skryter også av Helleland.

- Norge får en særdeles kompetent og driftig museumsdirektør. Jeg håper at ansettelsen av henne vil styrke det kunstneriske samarbeid mellom Danmark og Norge, Jeg er stolt over at Norge har valgt en dansk løsning, sier Mikkelsen til det danske nyhetsbyrået Ritzau, ifølge NTB.