Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

PET mot Politiken

Dansk etterretningstjeneste krever millionbot og vil fengsle redaktør

Krever bot på 20 millioner kroner.

OMSTRIDT BOK: I dag starter en rettssak om en bok og avisutgivelse, som baserer seg på uttalelser fra tidligere PET-sjef Jakob Scharf. Den danske sikkerhetstjenesten mener han i boka har avslørt taushetsbelagte hemmeligheter. Foto: NTB scanpix
OMSTRIDT BOK: I dag starter en rettssak om en bok og avisutgivelse, som baserer seg på uttalelser fra tidligere PET-sjef Jakob Scharf. Den danske sikkerhetstjenesten mener han i boka har avslørt taushetsbelagte hemmeligheter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterretningstjenesten PET i Danmark, som tilsvarer det norske PST, vil fengsle redaktør og krever bot på 20 millioner kroner (minst 15 millioner danske kroner) i en rettssak som starter i går.

Det melder danske Berlingske Tidende.

Trosset rettslig kjennelse

Den danske sikkerhetstjenesten krever at Politikens sjefredaktør Christian Jensen må i fengsel etter at avisa utga en omstridt bok om en tidligere PET-sjef.

BLE STOPPET: Denne boka ble stoppet, men avisa Politiken ga den ut som bilag. Denne uka starter rettssaken. Foto: NTB scanpix
BLE STOPPET: Denne boka ble stoppet, men avisa Politiken ga den ut som bilag. Denne uka starter rettssaken. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den danske avisa gikk i høsten 2016 imot en rettslig kjennelse og videreformidlet en omstridt bok om landets sikkerhetstjeneste som bilag i avisa.

Boka baserer seg delvis på intervjuer med tidligere PET-sjef Jakob Scharf. Sikkerhetstjenesten mener han i boka har avslørt taushetsbelagte hemmeligheter.

- Til skrekk og advarsel

- En forbrytelse av verste skuffe. Med profitt for øyet satte avisa den dømmende makt ut av spill. Avishuset fortjener straff som kan føre til skrekk og advarsel i framtida, er PETs beskrivelse av hendelsen.

Den helt spesielle rettssaken starter i Københavns byrett i dag. Høsten 2016 forbød København byrett forlaget Art People og forfatter Morten Skjoldager å gi ut boka «Syv år for PET».

Forbudet ble deretter utvidet til at omfatte Radio24Syv og JP/Politikens Hus. Retten bestemte videre at alle utsendte eksemplarer av boka, som var gått ut til 99 bokhandlere, skulle beslaglegges.

Urimelig høy bot

Dette mente Politiken og sjefredaktør Christian Jensen var galt, og ga derfor ut boka som bilag i søndagsavisa 9. oktober 2016.

Advokat Martin Dahl Pedersen mener at botens størrelse er helt vill.

Han representerer Politiken og hevder at dersom et kommer på tale å gi avishuset og redaktøren en straff, er fengsel og millionboten helt vilt. Han viser til liknede saker, der bøter er blitt gitt i størrelsesorden 50 000 kroner.

PET hevder at denne saken utelukkende dreier seg om hvorvidt ei avis og en sjefredaktør skal straffes for å bryte et forbud om publisering gitt av en dansk rett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!