Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Melodi Grand Prix

Dansk Eurovision-skandale: Hadde dobbeltrolle i dyrt Grand Prix-oppgjør

Var sjefen til motparten da millionregning skulle fordeles. 

DOBBELTROLLE: Michael Christiansen er styreleder i DR, som er danskenes svar på NRK, og hadde en sentral rolle i det dyre oppgjøret etter Eurovision-finalen i København i 2014. Nå stilles det spørsmål ved Christiansens dobbeltrolle i saken. Foto: NTB Scanpix
DOBBELTROLLE: Michael Christiansen er styreleder i DR, som er danskenes svar på NRK, og hadde en sentral rolle i det dyre oppgjøret etter Eurovision-finalen i København i 2014. Nå stilles det spørsmål ved Christiansens dobbeltrolle i saken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Som følge av at danske Emmelie de Forest hanket inn Eurovision-seieren i 2013 med «Only Teardrops», ble finalen året etter arrangert i København.

Men før paljettene overhodet hadde dalt ned over vinneren kom det fram at arrangementet i den danske hovedstaden var en økonomisk skandale, der budsjettet hadde blitt overskredet flere ganger.

Det resulterte i en ekstraregning på 46 millioner, som det endte med at den kommersielle stiftelsen Wonderful Copenhagen tok, etter forhandlinger mellom Wonderful Copenhagen og DR, som er danskenes svar på NRK.

Dobbeltroller

Nå stilles det spørsmål ved dobbeltrollene til to av aktørene i forhandlingsprosessen, nemlig DRs styreleder Michael Christiansen og Wonderful Copenhagens styreleder Michael Metz Mørch.

Det skriver Politiken, som i sin tur siterer Berlingske Business.

Samtidig som de to mennene var motparter i forhandlingene om millionregninga etter Eurovision, var de tilknyttet hverandre som sjef og medarbeider i en tredje organisasjon.

1. januar 2014 - fire måneder før Eurovision-finalen i København - ble nemlig Mørch ansatt som direktør for Dansk Kulturinstitutt av nettopp Christiansen, som er styreleder for den uavhengige institusjonen.

«Problematisk»

Ifølge Politiken mener Erhvervsstyrelsen i Danmark at det var ulovlig at Mørch valgte å la Wonderful Copenhagen dekke gjelden etter Eurovision istedenfor å overlate regninga til DR.

Erhvervsstyrelsen er ikke alene om å reagere.

Overfor avisa beskriver professor og ledelsesekspert Anders Drejer fra Aalborg Universitet det som problematisk at de to mennene hadde en relasjon som sjef og medarbeider samtidig som de var motparter i oppgjøret om millionregninga.

Overfor Berlingske Business avviser Michael Christiansen at det var snakk om inhabilitet, mens Michael Metz Mørch ikke har besvart avisas henvendelser.

Det er ifølge Berlingske Business ventet at Erhvervsstyrelsen i løpet av kort tid vil komme med en endelig redegjørelse for hvem som faktisk var ansvarlig for Eurovision-millionskandalen.

KJENT OVER NATTA: Conchita Wurst ble stjerne under Eurovision-finalen i Danmark i 2014. Dragartisten Thomas Neuwirth, som 26-åringen egentlig heter, vant med låta "Rise Like a Phoenix". Video: Eurovision.tv Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling