Dansk film nektes støtte fordi den har ikke-etniske rollefigurer

Dermed vil ikke filmen slå an på bygda, mener Dansk filminstitutt.

SJELDEN FUGL: «Izzat» er en norsk film i en innvandrersetting. I Danmark har en film nå fått avslag på sin søknad om støtte, fordi innvandrere anses for å slå dårlig an i det brede familiesegmentet. Foto/Copyright: Filmkameratene AS/Erik Aavatsmark
SJELDEN FUGL: «Izzat» er en norsk film i en innvandrersetting. I Danmark har en film nå fått avslag på sin søknad om støtte, fordi innvandrere anses for å slå dårlig an i det brede familiesegmentet. Foto/Copyright: Filmkameratene AS/Erik AavatsmarkVis mer

I Danmark har en film fått avslag på sin søknad om støtte fordi den handler om mennesker med en annen etnisk bakgrunn enn den danske, skriver avisa Information.

«MGP Missionen» handler om den danske gutten Karl som begynner på en skole med mange innvandrerelever, og om hans afghansk-danske venninne som drømmer om å delta i Melodi Grand Prix, men ikke får lov av sin far.

«Ikke salgbart» Dansk filminstitutt har hatt prosjektet oppe til vurdering etter kommersielle kriterier, og mener det er «velmenende og sympatisk», men at det mangler potensiale til å treffe det brede familiesegmentet.

Blant annet fordi den handler om rollefigurer med annen etnisk bakgrunn enn den danske.

«Dertil kommer at film et cast med annen etnisk bakgrunn har ikke vist seg å være spesielt salgbart i provinsen. For oss i København er det naturlig og selvfølgelig å bedkrive et multietnisk/kulturelt miljø, men i provinsen er det dessverre en annen sak», heter det i avslaget som Information har fått innsyn i.

Vurderes ikke selvstendig Den norskpakistanske regissøren Ulrik Imtiaz Rolfsen, som har jobbet med innvandrere både på TV («Taxi») og film («Izzat»), mener det danske filminstituttet tar helt feil i sin vurdering.

- Jeg var selv redd for at «Taxi» skulle bli oppfattet som en sær, liten innvandrerserie. Men hele Norge digga den, den fikk «Gullruten» og jeg har fått mye feedback også fra folk på landet som har sett serien, sier han.

Rolfsen sier han ikke kjenner til at liknende vurderinger som det Dansk filminstutt har begått, er gjort i Norge.

- Men også her er det en tendens til at historier om innvandrere ikke vurderes som selvstendige historier - de klassifiseres som innvandrerhistorier. Etter «Izzat» var holdningen at «nå har vi laget en innvandrerfilm, så nå er markedet mettet for slike». Og etter «Taxi» fikk jeg inntrykk av at man ikke trengte å lage flere innvandrerserier på en stund, sier regissøren.

Beklaget Ulrik Imtiaz Rolfsen viser til at det er påfallende få ikke-etnisk norske også bak kamera i norsk film- og TV-bransje. Og at mangelen på historier fra innvandrermiljøer ikke akkurat bidrar til å fremme integreringen.

- Mange innvandrere ønsker at jeg skal lage flere sesonger av «Taxi». Selv om serien er ganske krass mot innvandrerbefolkningen settes det pris på at det lages drama som handler om dem, sier han.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få Norsk filminstitutt eller NRK Drama til å svare på Rolfsens påstander i dag.

Ifølge Information har produsentene bak «MGP Missionen» klart å finansiere filmen ved hjelp av investorer og andre støtteordninger, og starter innspillingen til høsten.

Det danske filminstituttet har i ettertid beklaget formuleringen i sitt avslagsbrev. Direktør Claus Ladegaard kaller den «meget, meget uheldig» og slår fast at det er feil at film med «brune skuespillere» er mindre salgbare utenfor de store byene.

IKKE SMALT: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen (t.v.) mener suksessen med «Taxi» beviser at film og TV fra innvandrermiljøer kan slå an blant nordmenn flest. Her sammen med seriens hovedrolleinnehaver Adil Khan. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
IKKE SMALT: Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen (t.v.) mener suksessen med «Taxi» beviser at film og TV fra innvandrermiljøer kan slå an blant nordmenn flest. Her sammen med seriens hovedrolleinnehaver Adil Khan. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer