«SKAM»: NRK-serien «Skam» får mye oppmerksomhet i Danmark. Foto: NRK
«SKAM»: NRK-serien «Skam» får mye oppmerksomhet i Danmark. Foto: NRK Vis mer

Dansk filmkritikker: - Verdens beste ungdomsserie er norsk

Dansk filmkritikker lar seg imponere av den norske serien «Skam».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Jeg har gått hele sommeren og vært forelsket i den norske serien «Skam», skriver forfatter og filmskribent Kristoffer Hegnsvad i den danske avisa Politiken.

NRK-serien «Skam» tok Norge med storm og er det mest sette programmet på NRKs nettspiller gjennom tidene. Sesong tre kommer i løpet av høsten.

- Får lyst til å være nordmann

Det er ikke første gang den populære serien får oppmerksomhet i Danmark.

I sommer skrev Politikens journalist Gudrun Marie Schmidt, at de unge skuespillerne spiller «afsindigt godt og giver én trang til bytte fucked ud med føkked og røvhul ud med drittsekk».

- Man får simpelthen lyst til å være nordmann. Noe som er første gang, skriver Schmidt, og kaller serien den beste tenåringsserien hun har sett.

Og nå kaster Hegnsvad seg på lasset.

- Genialt

- Serieskaper Julie Andem har skrevet så direkte til sin målgruppe, at denne «teenagepopen» treffer universelt. Natta etter jeg så ferdig første sesong, drømte jeg om dramatikken fra ungdomslivet i Oslo, skriver han, og fortsetter:

- Om ti år ser vi kanskje tilbake på «Skam» og tenker: Det der var tidenes ungdomsserie, skriver Hegnsvad.

Han trekker fram serier som «Degrassi», «My So-Calles Life» og «Beverly Hills 90210».

- «Skam» er fortellerteknisk genialt, med et kamera som boltrer seg overlegent og troløst mellom reklameestetikk, skatevideo og en dokumentarisk gyserstil.

Internasjonal oppmerksomhet til tross, NRK sliter med å selge serien til utlandet.

- Vi får tilbakemelding om at alkoholbruken er veldig dominerende. Karakterene er ikke bare litt fulle, men veldig fulle», har Claudia Schmidt i det tyske selskapet Betafilm tidligere uttalt til NRK.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer