<strong>«SKAM»:</strong> NRK-serien «Skam» får mye oppmerksomhet i Danmark. Foto: NRK
«SKAM»: NRK-serien «Skam» får mye oppmerksomhet i Danmark. Foto: NRK Vis mer

Dansk filmkritikker: - Verdens beste ungdomsserie er norsk

Dansk filmkritikker lar seg imponere av den norske serien «Skam».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg har gått hele sommeren og vært forelsket i den norske serien «Skam», skriver forfatter og filmskribent Kristoffer Hegnsvad i den danske avisa Politiken.

NRK-serien «Skam» tok Norge med storm og er det mest sette programmet på NRKs nettspiller gjennom tidene. Sesong tre kommer i løpet av høsten.

- Får lyst til å være nordmann

Det er ikke første gang den populære serien får oppmerksomhet i Danmark.

I sommer skrev Politikens journalist Gudrun Marie Schmidt, at de unge skuespillerne spiller «afsindigt godt og giver én trang til bytte fucked ud med føkked og røvhul ud med drittsekk».

- Man får simpelthen lyst til å være nordmann. Noe som er første gang, skriver Schmidt, og kaller serien den beste tenåringsserien hun har sett.

Og nå kaster Hegnsvad seg på lasset.

- Genialt

- Serieskaper Julie Andem har skrevet så direkte til sin målgruppe, at denne «teenagepopen» treffer universelt. Natta etter jeg så ferdig første sesong, drømte jeg om dramatikken fra ungdomslivet i Oslo, skriver han, og fortsetter:

- Om ti år ser vi kanskje tilbake på «Skam» og tenker: Det der var tidenes ungdomsserie, skriver Hegnsvad.

Han trekker fram serier som «Degrassi», «My So-Calles Life» og «Beverly Hills 90210».

- «Skam» er fortellerteknisk genialt, med et kamera som boltrer seg overlegent og troløst mellom reklameestetikk, skatevideo og en dokumentarisk gyserstil.

Internasjonal oppmerksomhet til tross, NRK sliter med å selge serien til utlandet.

- Vi får tilbakemelding om at alkoholbruken er veldig dominerende. Karakterene er ikke bare litt fulle, men veldig fulle», har Claudia Schmidt i det tyske selskapet Betafilm tidligere uttalt til NRK.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer