Dansk kosekrim

Det er dejlig å være død i Danmark.

BOK: Ikke vet jeg hva koselig heter på dansk, men det er i hvert fall ordet som best beskriver denne kriminalromanen.

Danske Gretelise Holm kom på norsk i fjor med «Paranoia», hvor vi møtte den godt voksne journalisten og hobbyetterforskeren Karin Sommer. Det var en spennende historie, men i den nye boka er spenningsnivået skrudd ned flere hakk. Holm skriver her pur underholdningskrim, hvor kosepraten nærmest ligger i veien for intrigen.

Karin Sommer har dratt til sjarmerende lille Skejø ved Sjælland for å skrive bok om fenomenet heksejakt og bidra med noen artikler om øylivet til Sjællandsposten. Innbyggerne omfatter blant annet et par satanister, en IT-gründer, et healer-kollektiv og en kvinnelig prest med hemmelig fortid.

Dette store og fargerike persongalleriet gir historien god drahjelp.

Hovedrollen spilles av pleiehjemmet, nylig omdøpt til Seniorservicesenteret, hvor noen av de gamle beboerne dør av det som ser ut som naturlige årsaker. Men under begravelsen til den gamle Gustav Kwium reiser en av avdødes småsenile venninner seg og hevder «han er blitt stemt hjem av Øyrådet. Akkurat som i Robinson på tv».

Sånt kan jo sette en støkk i en hvilken som helst begravelse, og sladderen sprer seg på raske føtter på den lille øya. Midt oppi dette sitter Karin og samler informasjon til både øylivsartikler og heksejaktbok, og kommer uunngåelig nok over ting hun ikke burde vite om.

Hyggefaktoren er høy i «Robinsonmordene», og liker man krim uten grøss, er dette en fulltreffer.