Dansk krimstjerne

Velskrevet og spennende dansk småbykrim

BOK: En vaskehjelp blir funnet drept på et reklamebyrå, og den sykmeldte kreative direktøren roter seg inn i etterforskningen sammen med sin politikompis. Jo da, danskene har fått en ny krimstjerne som på sikt kan utfordre både Unni Lindell og Camilla Läckberg.

Idyllisk småby

Dansk krim har tatt seg kraftig opp de siste årene, muligens inspirert av sjangerens solide markedsandeler i de andre nordiske landene, og det er spesielt danske kvinner som har utmerket seg med å skrive gode krimromaner. Blant de beste, nye navnene har så langt vært Sara Blædel og Elsebeth Egholm, men Anna Grue er virkelig en dansk krimforfatter det er verdt å merke seg.

Handlingen foregår i den lille, fiktive middelklassebyen Christianssund utenfor København. Overbetjent Flemming Torp er på middag hjemme hos sin sykmeldte venn Dan Sommerfeldt og hans kone, legen Marianne. Han får beskjed om at en kvinne er funnet død på kontoret til reklamebyrået Kurt & Ko. Dan blir med Flemming til åstedet, der de finner vaskehjelpen Lilliana kvalt.

Lilliana vasket kontoret sammen med den unge dansken Benjamin Winther, men når politiet sjekker hos renholdsfirmaet, viser det seg at bare Benjamin var ansatt der – Lilliana har de aldri hørt om. Og mens politiet bedriver sin etterforskning, begynner også Dan å interessere seg for saken. Uten å røpe for mye av handlingen: Det dreier det seg om både prostitusjon og skjulte nettverk med ikke bare gode hensikter.

Klisjeer

Det er et godt driv i «Dypt å falle», og selv om det er velbrukte klisjeer både her og der, er hovedinntrykket en klassisk krimroman som først og fremst er underholdende. Anna Grue har både skapt et troverdig persongalleri og troverdige miljøer, og lagt på en dash med aktuelle problemstillinger. Dette er første bok i en serie (bok to er allerede kommet på dansk) som med stor sannsynlighet kommer til å prege bestselgerlistene i årene framover.