Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skam»:

Dansk kultur­minister tar grep etter «Skam-krise»

Nå tar hun spørsmål om «Skam» til Nordisk ministerråd. 

STOR I DANMARK: Den tidligere kultur- og kirkeministeren i DAnmark har spurt nåværende kulturminiser hva hun vil gjøre for at danske seere igjen skal kunne se «Skam» via NRKs nettspiller. Kulturminister Mette Bock sier hun vil ta saken videre til Nordisk ministerråd for kultur. FOTO: NRK
STOR I DANMARK: Den tidligere kultur- og kirkeministeren i DAnmark har spurt nåværende kulturminiser hva hun vil gjøre for at danske seere igjen skal kunne se «Skam» via NRKs nettspiller. Kulturminister Mette Bock sier hun vil ta saken videre til Nordisk ministerråd for kultur. FOTO: NRK Vis mer

(Dagbladet): I forrige uke stilte Danmarks tidligere kultur- og kirkeminister, Bertel Haader, et folketingsspørsmål til kulturminister Mette Bock, hvor han spurte om hun vil arbeide for at danske seere igjen skal få se «Skam» på NRKs nettsider, skriver DR.

Nå har den danske kulturministeren svart med et innlegg på Facebook, skrevet på norsk. Her skriver hun at hun vil ta saken videre til Nordisk ministerråd for kultur.

- Jeg tar mer enn gjerne «Skams» suksess opp i nordisk kulturministerråd når jeg møter kollegaene mine der, så vi generelt kan diskutere rammene for det nordiske TV-samarbeidet, skriver hun, og minner om at de tre første sesongene av «Skam» også kan sees på Danmarks Radios nettsider.

Elsker selv serien

Bock kaller også den norske serien for «drittkul», og skriver at hun selv også elsker serien. Hun mener den er godt eksempel på hvordan TV-serier fortsatt klarer å samle og inspirere, på tvers av alle grenser og forskjeller.

- Det gleder meg å se hvordan serien har ført til at vi er blitt kjent med Norge på en ny måte. Plutselig vet vi alt om tradisjoner på videregående som for eksempel «russebuss». Vi snakker om «kosegruppa», og alle bruker de norske uttrykkene fra serien, fortsetter hun.

Blokkert for utlandet

NRK-serien Skam har blitt en suksess både nasjonalt og internasjonalt.

13. januar geoblokkerte NRK TV-serien på sine nettsider, slik at det kun er seere som befinner seg i Norge som kan se «Skam» via NRKs nettspiller. Frem til da var det mulig for seere i alle land å se serien i nettspilleren til NRK.

Grunnen til blokkeringen er musikkbransjen mener avtalen de hadde med NRK, om musikkbruk i serien ikke lenger er gjeldene, etter at serien har fått en så stor internasjonal suksess.

Musikken til en lang rekke artister brukes i «Skam», men rettighetene har kun vært gjeldende for bruk i Norge og overfor nordmenn som bor i utlandet, eller er på reise.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling