Dansk lykkepille

Det er helt klart på sin plass å ta et kurs i italiensk i regi av Lone Scherfig.

860 000 dansker har slett ikke tatt feil. Heller ikke et utvalg juryer på for eksempel filmfestivalen i Berlin. «Italiensk for begynnere» er en liten perle, og den må være av de reneste dogmefilmene som er laget. Ikke bare for sin trofasthet mot konseptet anno 1995; kort sagt å lage film fri for effekter og uten kunstige tilsetninger. Men også for sin skjære magi av renhet og enkelhet i selve historien.

Sjenanse på kurs

Et mildt sentrum i den er presten Andreas (Anders W. Berthelsen). Han overtar en klart vanskjøttet menighet og havner på italienskkurs, et av stedets få fritidstilbud, med appell til ensomme sjeler. Dets leder Hal-Finn (Lars Kaalund) er en kafévert uten sans for kundebehandling, inspirert til italiensk av fotballaget Juventus. Han går stadig til frisøren Karen (Ann Eleonora Jørgensen) uten å få klippet håret.

Den keitete hotellportieren Jørgen Mortensen (Peter Gantzler) er skrekkslagen over å være betatt av kjøkkenansatte, italienske Giulia, mens Olympia (Anette Støvelbæk) har hatt 46 jobber siden skolen og mister evinnelig ting i gulvet. To dødsfall er her faktisk rene lykketreff.

Lone Scherfig er også ansvarlig for manus og har gjort en glimrende jobb med å tegne personer som hver for seg er unike og unikt hverdagslige. Ingen er født med den berømte sølvskjea i munnen. Vi ser våre venner slite seg gjennom hverdager med slik tapperhet som aldri får medaljer - stillferdig levendegjort med lun humor, klokskap og treffende observasjoner.

En prest å ha

I et ensemble som drar dette lasset sammen, må Berthelsens prest likevel framheves. Få replikker er lagt ham i munnen. Han tvinges til å bruke annet enn ord til å skape skikkelsen og leverer en personlighet som vokser mot oss fra lerretet.

Verdt å merke seg at «Italiensk...» er fri for musikalsk følge bortsett fra en snutt helt på slutten. Trudelutter savnes ikke. Også filmatisk er den enkelt og rolig gjennomført.

Det er som det skal være. Gå og se et digert smil.

EN PREST Å HA: Anders W. Berthelsen er presten Andreas i «Italiensk for begynnere», en mann av få ord og med stort hjerte. Hjertelighet og humor er stikkord for hele denne filmen, der Anette Støvelbæk (t.v.) og Ann Eleonora Jørgensen er andre medspillere i et glimrende ensemble.