Dansk maktkamp fortsetter

Suggererende oppbygd roman om en maktsyk politiker.

 • Flere bokanmeldelser
 • Dagbladet.no/litteratur

  BOK: «Kongemordet» er en frittstående fortsettelse av Hanne-Vibeke Holsts suksessroman «Kronprinsessen», og det handler fremdeles - i hvert fall delvis - om det danske sosialdemokratiske partiet. De har gjort sitt dårligste valg noensinne, og det brygger opp til en stygg maktkamp om ledervervet.

  Lykke-Linda


  Med 29,2 prosent av stemmene må Sosialdemokratene gi fra seg ikke bare regjeringsmakten, men også maktens privilegier, noe som er vel så tungt å akseptere for noen. Den falne statsministeren Per Vittrup er blitt svekket, og ligger an til å bli et lett bytte for bokas ene hovedperson - og skurk, om man vil bruke den betegnelsen - den maktsyke og dominerende eksfinansministeren Gert Jacobsen.

  «Kongemordet»s egentlige hovedperson er Gerts hjemmeværende kone, Linda Lykke Jacobsen. Livet hennes sentrerer rundt parets villa, ikke fordi hun nødvendigvis vil, men fordi den kontrollerende mannen nekter henne å bevege seg noen steder uten at han er med. Hun har sittet hjemme og fulgt valgnederlaget direkte på tv, og gruet seg mer og mer for øyeblikket når Psyko-Gert kommer hjem. Det er 76 dager siden sist han banket henne opp, og hun vet at neste gang blir i natt.


  Salgssuksess


  Hanne-Vibeke Holst har skrevet en blanding av spenningsroman og underholdningsroman, og det er ingen overraskelse at 125 000 dansker har kjøpt den.

  For hun oppfyller begge de ovennevnte kriteriene, med en medrivende skrivestil og en suggererende oppbygd historie om Gert Jacobsens kamp for å nå toppen i partiet, og hans kones kamp for å vinne tilbake noe av sin selvstendighet og selvrespekt.

  «Kongemordet» er en lang roman, men Hanne-Vibeke Holsts skarpe observasjoner gjør den likevel til en sammenhengende leseopplevelse. Det eneste man kan trekke henne for, er at noen av personene er vel sjablongpregede, men det går ikke plagsomt ut over helhetsinntrykket.

SALGSSUKSESS: I Danmark er Hanne-Vibeke Holsts siste bok solgt i 125 000 eksemplarer.