Dansk nakenkunstner anmelder puppereklame på buss

- Vi er i det siste frirom for nakenhet.

POLITIANMELDT:  Privatsykehuset bak denne bussreklamen er nå anmeldt av kunstneren Mathilde Grafström. Foto: Merete Skogrand
POLITIANMELDT: Privatsykehuset bak denne bussreklamen er nå anmeldt av kunstneren Mathilde Grafström. Foto: Merete Skogrand Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den danske fotokunstneren Mathilde Grafström ville vise danskene et alternativt bilde av kvinnekroppen, i kontrast til skjønnhetsidealet som dyrkes i reklame og populærkultur. 

Hun sendte en søknad til kommunen om å få stille ut bildene sine på Kongens Nytorg midt i sentrum av København, men fikk avslag av politiet fordi bildene «krenker bluferdigheten», ifølge politiet.

Anmelder puppereklame Det fikk kunstneren til å reagere kraftig. Nå har hun valgt å politianmelde Nygart privatsykehus for deres bussreklamer av nakne bryster.

Ifølge kunstneren burde ikke disse bildene være tillatt, i og med at de ikke viser mer nakenhet enn hennes egne bilder. 

Nygarts bussreklamer har tidligere vært debattert om hvorvidt de er over grensen for hva som skal vises i det offentlige rom, men har blitt akseptert av forbukerombudet og organisasjonen Sundhedsstyrelsen i Danmark. 

- Siste frirom for nakenhet Daglig leder for Nygart privatsykeshus, Jesper Nygart, ser ingen problemer med å vise en reklame med nakne bryster på bussene. 

- Siden 70-årene har vi blitt presset fra USA, som med sine sosiale medier som Facebook og Google har laget en kodeks for hvor mye hud man kan vise. I tillegg kommer det mer tradisjonelt islamske holdninger, som også setter dagsorden for mindre nakenhet. Vi er i det siste frirom i verden for nakenhet, og det synes jeg vi skal holde fast ved - for eksempel at det er lov å amme i offentlig rom og nakenbade, sier han i en pressemelding. 

Mathilde Grafström sa følgende til Dagbladet i helga: 

- Jeg følte en stor skuffelse. Jeg mener at mine bilder slett ikke er krenkende, men derimot at politiet undertrykker kunsten siden de samtidig tillater seksualiserende og grove reklamer mens de forbyr uskyldig kunst. Jeg får det vanskeligere som kunstner på grunn av dette forbudet, siden jeg da begrenses til kun å stille ut i privat regi. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer