Dansk Nesbø-bok skaper rabalder

«Første og siste kjøp på Ibooks!»

SELGER PÅ DANSK: Jo Nesbøs siste bok topper alle salgslister i Norge, også i Ibookstore, selv om den norske utgaven av boka ikke er til salgs der. Foto: Håkon Eikesdal
SELGER PÅ DANSK: Jo Nesbøs siste bok topper alle salgslister i Norge, også i Ibookstore, selv om den norske utgaven av boka ikke er til salgs der. Foto: Håkon EikesdalVis mer

(Dagbladet:) De største norske forlagene har hittil nektet å selge bøkene sine gjennom iBookstore. Derfor kan du for eksempel ikke kjøpe Jo Nesbøs nye bok «Politi» til Ipaden eller Iphonen via Apples nettbutikk. Derimot må du gå via appene til norske nettbokhandler.

Likevel troner «Politi» for øyeblikket på salgstoppen i iBookstore. Hvordan kan det ha seg?

Kjøper dansk ved en feil
Nesbøs danske forlag deler ikke det norske forlagets skepsis til Apple. Derfor får du kjøpt «Politi» i dansk oversettelse gjennom iBookstore, sågar til noen tiere mindre enn den koster i norske nettbokhandler.

Prisen til tross - langt fra alle kundene som har kjøpt eboka er fornøyde med å ha kjøpt en dansk utgave. I skrivende stund stammer alle omtalene av boka i Ibookstore fra frustrerte norske kunder som har kjøpt noe annet enn de trodde. Boka har fått i gjennomsnitt én og en halv stjerne av fem mulige.

«Første og siste kjøp på iBooks!» skriver Jon Ludvig Larsen, mens «Sinna ørn» følger opp:

«Vanvittig irriterende at denne var på dansk. Hvorfor er det ikke mulig å bytte språk?»

Prioriterer norske bokhandler
Digitalkonsulent i Aschehoug, Thomas Nilsen, får svare på det.

- Dette kan endre seg, men fram til nå har vi jobbet med de norske nettbokhandlene og prioritert dem. Apple har en del betingelser vi ikke synes er helt gode. Blant annet får vi ikke ha kontakt med kundene, de skal ha all kontakten selv. Og de krever høye andeler av salget, sier Nilsen til Dagbladet, men legger til:

- 90 prosent av våre bøker kan kjøpes i nettbokhandelen og deretter leses i iBooks.

- Er ikke det veldig kronglete?

- Neida, det er bare å sende boka til deg selv på epost og åpne den i Ibookstore eller for eksempel Kindle.

- Veldig kjedelig
Sinte Ibookstore-kunder er uansett ikke hyggelig nytt for Aschehoug.

- Det er jo slik butikken til Apple er lagt opp. Dansk er veldig likt norsk, og tittelen ser lik ut. Man må ned i informasjonen om boka for å finne ut at den er på dansk. Det er veldig uheldig. Først trodde vi at kundene kjøpte den fordi de syntes det var greit å kjøpe en dansk utgave, den er jo litt rimeligere. Så ser vi i kommentarfeltet at folk har trodd at de kjøpte den norske utgaven, og det er veldig kjedelig, sier han.

- Er ikke dette et godt eksempel på at dere burde selge bøker gjennom Ibookstore?

DANSK UTGAVE: Slik presenteres den danske oversettelsen av «Politi» i Ibookstore.
DANSK UTGAVE: Slik presenteres den danske oversettelsen av «Politi» i Ibookstore. Vis mer

- Ja, det kan jo være det. Vi må jo diskutere det. Men per i dag valgt å ikke gjøre det.

Ny undertittel
Jan Barsnes er produksjonssjef for Eboknorden, selskapet som distribuerer bøker for Ibookstore i Norge. Han var ikke klar over oppstyret rundt «Politi» før Dagbladet ringte.

- Vi gir ofte ut bøker på flere språk, og da skriver vi som regel «dansk utgave» eller lignende under tittelen. Men vi pleier ikke å gjøre det med bøker vi bare har på ett språk, og denne har vi bare på dansk. Vi har rett og slett ikke tenkt at dette ville bli et stort problem, sier han.

- Hvorfor har dere ikke klart å få på plass en salgsavtale med Aschehoug?

- Det får du spørre Aschehoug om. Vi har et utmerket forhold til dem om de aller fleste ting, men akkurat i Ibookstore har de ikke lyst til å selge bøker. Det får være deres valg, sier Barsnes.

Han legger til at han vil få lagt inn undertittelen «dansk utgave» på «Politi», for å unngå flere misforståelser.

- Dessuten har det aldri vært noe problem for kundene å få returnert bøker de ikke vil ha. I Itunes står det hvordan du gjør det.

Verken Ibookstore eller Aschehoug vil opplyse om salgstall på ebøker. Men der den danske utgaven altså topper salgslista i Ibookstore, ble den norske utgaven av «Politi» årets mest solgte ebok i norske bokhandler allerede første uka den var i salg.