Dansk råhet

Velspilt actiondrama fra Københavns underverden.

FILM: Det sies at «Pusher 2» er blitt til fordi den unge danske regissøren Nicolas Winding Refn har økonomiske problemer. Hans første «Pusher» fra 1996 ble nemlig en suksess.

Motivene spiller ingen rolle: «Pusher 2» er blitt en severdig oppfølger i et mørkt og rått filmspråk.

Den bevisste bruken av musikk og de kornete bildene forsterker den lett desperate tonen i Københavns underverden.

Mads Mikkelsen spiller overbevisende som den ikke altfor glupe småskurken Tonny. Ikke er han tøff nok heller, til tross for at tatoveringen på den glattbarberte skallen hans lyder «Respect».

Han er på vei ut av fengselet og oppsøker sin gjennomførte drittsekk av en far, gangsterlederen Smeden (Leif Sylvester). Smeden eksporterer stjålne biler i stort format og gir motvillig Tonny en jobb.

Miljøet som her beskrives tett og realistisk, består av kokain, pushere, horer og porno, men er ikke uten innslag av vill humor. Samtidig er der en sårhet over Tonny-figuren som gir filmen dimensjoner. Hans hjelpeløse forsøk på å bli akseptert av den kyniske faren, hans evne til å rote alt til for seg selv, hans angst og ensomhet gjør ham til en dypt tragisk skikkelse.

Han er blitt far mens han har sittet i fengsel. Barnets mor er utelukkende ute etter trygdepengene hans, men Tonny opplever noe som kan minne om ømhet for barnet.

Mange tråder blir hengende i lufta her, men en «Pusher 3» skal være underveis.