SKANDALE I DANMARK: Den danske utgaven av Se og Hør har den siste tida vært i hardt vær, etter at bladet ble anklaget for å ha overvåket kjente mennesker ulovlig. Nå hevder en tidligere freelans-fotograf for bladet at han meldte i fra til politiets sikkerhetstjeneste i Danmark allerede i 2011. Foto: Faksimile av danske Se og Hør
SKANDALE I DANMARK: Den danske utgaven av Se og Hør har den siste tida vært i hardt vær, etter at bladet ble anklaget for å ha overvåket kjente mennesker ulovlig. Nå hevder en tidligere freelans-fotograf for bladet at han meldte i fra til politiets sikkerhetstjeneste i Danmark allerede i 2011. Foto: Faksimile av danske Se og HørVis mer

Dansk Se og Hør-fotograf varslet sikkerhetspolitiet om bladets overvåkning

- Det skjedde ingenting.

(Dagbladet): Skandalen var et faktum etter at den danske avisa Dagbladet BT fikk tilgang til boka «Livet, det forbanede».

I boka skriver tidligere journalist i den danske utgaven av Se og Hør, Ken B. Rasmussen, om hvordan ukebladet skal ha ulovlig overvåket kjente mennesker.

En rekke kjendiser har nå saksøkt bladet, og politiet har i tillegg til å ha gjennomført en rekke ransakninger i Danmark også siktet to journalister i saken.

Skal ha meldt fra i 2011 Nå skriver Dagbladet BT at politiets sikkerhetstjeneste i Danmark allerede i 2011 fikk opplysninger om at ukebladet hadde tilgang på ulovlige opplysninger.

Ifølge avisa var det fotografen Michael Medgyesi, som jobbet som fast freelans-fotograf for bladet fra 2006 til 2011, som den gang tipset politiet.

- Jeg kontaktet politiets sikkerhetstjeneste via telefon, og så møtte jeg to politibetjenter i etterkant. De virket interesserte, og stilte mange spørsmål om det jeg visste, men jeg hørte aldri fra dem, og det skjedde ingenting, sier han til avisa.

Han skal selv flere ganger ha vært med på å spore opp, forfølge og fotografere kjente mennesker på bakgrunn av ukebladets kilder.

Medgyesi skal også ha henvendt seg til kredittkortselskapet Nets flere ganger og fortalt om forholdene, uten at det skal ha skjedd noe.

Kunne ha blitt misbrukt av terrorister - Det bekymret meg at disse opplysningene også ville kunne misbrukes av terrorister, siden det var så lett å få tak i dem, sier han til avisa.

Tidligere sjef i politiets sikkerhetstjeneste, Hans Jørgen Bonnichsen, har tidligere uttalt til Dagbladet BT at hvis fortrolige opplysninger om politikernes kredittkort-transaksjoner hadde havnet i feil hender, kunne det fått fatale konsekvenser.

- I et terror- eller attentat-perspektiv så kunne man raskt ha gått inn og kartlagt vanene til de overvåkede. Hvis man for eksempel kan se at en person oppholder seg i et fritidshus annenhver helg, så vil man kunne planlegge et attentat ganske nøye, har han tidligere uttalt til avisa.

- Det gir også fremmede makter muligheter til å finne ut av om det er noen svakheter hos beslutningstakeren, som man vil kunne bruke til avpressing, la han til.

• Les et stort intervju med Ken B. Rasmussen her!

Danske Se og Hør er eid av Aller Media, som også eier Dagbladet.