I HARDT VÆR: Danske Se og Hør er i hardt vær om dagen, etter at flere tidligere journalister har hevdet ukebladet har begynnet seg av overvåking for å lage saker om kjendiser og kongelige. MMSfoto: Ole Sylte / Dagbladet
I HARDT VÆR: Danske Se og Hør er i hardt vær om dagen, etter at flere tidligere journalister har hevdet ukebladet har begynnet seg av overvåking for å lage saker om kjendiser og kongelige. MMSfoto: Ole Sylte / DagbladetVis mer

Dansk Se og Hør-journalist: - Jeg handlet etter ordre

Hevder han ble beordret av sjefer til å overvåke.

Den danske Se og Hør-journalisten Kasper Kopping bekrefter at hans arbeidsplass gjennom flere år brukte en kilde som forsynte bladet med ulovlige opplysninger om danske kjendisers kredittkorttransaksjoner.

For ikke å inkriminere seg selv vil ikke Kopping uttale seg i detalj, men han gjør det klart at bruken av den hemmelige kilden skjedde etter direkte ordre fra ledelsen i det danske ukebladet.

- Men det er min trøst at jeg, uansett hvordan dette ender, føler at jeg hele tiden bare har gjort det som jeg er blitt beordret til av forskjellige sjefer i bladet fram til 2011, sier han.

Det hele kommer fram i kjølevannet av de alvorlige påstandene fra en tidligere Se og Hør-journalist om at bladet skal ha betalt en IT-spesialist for å overvåke en rekke kjente danske menneskers kredittkortinformasjon.

Det utelukkes ikke at bladet kan komme til å bli lagt ned.

Søkelys mot redaktørene Med det retter Kopping søkelyset mot de tidligere sjefredaktørene Henrik Qvortrup, Kim Henningsen og Per Ingdal.

Kopping sier han nå skal drøfte saken med sin advokat og gi opplysningene videre til både politiet som etterforsker saken, og til eierkonsernet Allers egen undersøkelse.

Han sier samtidig at samarbeidet med kilden opphørte i 2011, og at det var han som informerte den nåværende sjefredaktøren Niels Pinborg om kildens eksistens.

Torsdag kunne BT avdekke en rekke eposter som avslører at minst 16 medarbeidere i Se og Hør kjente til den hemmelige kilden, blant dem Qvortrup og Henningsen.

LES OGSÅ: Noe råttent skjer i Danmark (Dagbladet Pluss, krever innlogging).

Mistet jobben Qvortrup valgte å trekke seg fra sin nåværende jobb som politisk kommentator i TV2 som følge av skandalen, og Se og Hørs tidligere nyhetssjef Lise Bondesen sa fredag opp sin stilling som underholdningsredaktør i Ekstra Bladet.

Bondesen bekreftet onsdag at bladet hadde kontakt med en hemmelig kilde, slik det ble beskrevet i nøkkelromanen «Livet, det forbannede», som nylig ble utgitt av en tidligere Se og Hør-journalist.

Fredag ble det offentliggjort en liste på 28 kjendiser og kongelige som på denne ulovlige måten er blitt overvåket av Se og Hør.

Politianmeldelse Seks kjente dansker, blant dem skuespilleren Mads Mikkelsen, anmeldte fredag Aller Media til København-politiet, som etterforsker saken.

IT-eksperten som mistenktes for å være den hemmelige kilden, har tatt kontakt med politiet og avtalt et møte neste uke. Han har nå permisjon fra sin nåværende jobb i Nordea.

(NTB/Dagbladet)