Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dansk serienostalgi med den tapre Styrmand Rask

Wandrups utvalgte: Ble til fordi nazistene sensurerte bort Lyn Gordon.

FLOTT SERIE: Tegningene til dansken Helge Hansen vil få enhver tegneserienostalgiker til å fryde seg. Her er et utsnitt av omslaget til det andre av til sammen seks hefter som rommer hele serien.
FLOTT SERIE: Tegningene til dansken Helge Hansen vil få enhver tegneserienostalgiker til å fryde seg. Her er et utsnitt av omslaget til det andre av til sammen seks hefter som rommer hele serien. Vis mer

TaTEGNESERIE: Andre verdenskrig fikk mange merkverdige konsekvenser. I Danmark utøvde tyskerne streng sensur overfor pressen. Blant annet var tyskerne opptatt av tegneserier. Flere av de faste, utenlandske seriene ble forbudt. En av dem var Flash Gordon (Lyn Gordon på norsk), i Danmark kjent som Jens Lyn.

Dansk Familieblad, som trykte denne serien, fikk et akutt behov for en erstatning. Men den måtte lages av lokale krefter. Bladet ba sin dyktige tegner, Helge Hansen, om å legge hodet i bløt og finne på noe. I 1942 kom Hansen med en flunkende ny eventyrskikkelse, Styrmand Knud Rask.

Den tapre Styrmand Rask lider et forlis i første bind. Deretter går det som en vind fra eventyr til eventyr.
Den tapre Styrmand Rask lider et forlis i første bind. Deretter går det som en vind fra eventyr til eventyr. Vis mer

Serien ble en populær, eksotisk og oppsiktvekkende eventyrserie, som bringer heltene til store deler av kloden. Den fortsatte fram til 1958. Den ble aldri eksportert, noe som er både merkverdig og beklagelig, den høye kunstneriske kvaliteten tatt i betraktning.

Serien ble bedre og bedre ettersom den skred fram. Tegnemessig er den blitt sammenlignet med Hal Fosters flotte saga om Prins Valiant og Alex Raymonds eventyr med Lyn Gordon. I likhet med en serie som Terry og piratene av Milton Caniff eller Willy på eventyr av Aage Graballe og Tage Andersen lar den det ene eventyret avløse det andre på store helsides billedflater.

Nå nyutgir det danske forlaget Fabel alle årgangene av Styrmand Rask i seks hefter. Serien er av den typen som har stor nostalgieffekt, selv for folk som ikke har lest den før. I Norge fins den i verdens beste bokhandel, Tronsmo i Universitetsgaten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media