Dansk sjel til salgs

Det er gått ut bud om at Tivoli i København er til salgs, og den slags nytt er foruroligende, ikke bare for danskene, men også for oss i den norske fjellheimen.

For generasjon etter generasjon av nordmenn har Tivoli i seg selv vært god nok grunn til å reise til Danmark. Tivoli er noe mer og annet enn all verdens leke-, sommer- og Disneyland, det er noe magisk over den 156 år gamle hagen, en atmosfære som går i arv fra slekt til slekt. Her får barna sitt, mens de voksne får utmerkede restauranter og et kunst- og kulturtilbud utenom det vanlige. Det er til Tivoli de store artistene kommer!

  • Selvsagt, siden vi er i Danmark, er det snakk om bryggeripolitikk. Når det kommer til stykket, kan all virksomhet i Danmark destilleres til bryggeri- og landbrukspolitikk. Carlsbergs Bryggerier A/S har i pakt med tidas kapitalistiske ånd behov for å konsentrere seg om det bryggeriet kan, nemlig å lage øl, og vil derfor selge sin aksjepost på 43 prosent. Denne dominerende posten fikk bryggeriet i 1970 da Carlsberg og Tuborg fusjonerte. I begynnelsen av århundret kjøpte både Carlsberg og Tuborg betydelige aksjeposter i Tivoli, fordi de kjempet om leveringen av øl til vertshus og forlystelsessteder. Nå vil altså Carlsberg selge seg ut av Tivoli og danskene spør engstelig om det betyr at en bit av arvesølvet går tapt? Ja, noen har til og med i protest ymtet frampå om at de vil slutte med sin daglige dose Hof, Carlsbergs allestedsværende håndbayer. Det kommer selvfølgelig aldri på tale, for til slike øvelser er danskene altfor glade i sitt øl. Dessuten ligger det en kremmer i bunnen av den danske sjel.
  • Tipsene om kjøpere er lengre enn smørbrødlista til Tivolis berømte restaurant Grøften: Disney, Michael Jackson og den amerikanske forlystelsesparkgiganten Premier Parks, som visstnok skal være særlig «aggressiv» for tida. Trolig blir det ingen av dem, men Tivoli er neppe blitt mindre attraktiv etter at det ser ut som om et nytt operahus kan bli bygd i tilknytning til nettopp Tivoli.
  • Alle forsikrer at Tivoli skal forbli som det er, la oss håpe det, og be en stille bønn om at nyrike nordmenn blir holdt langt unna.