Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skam sesong 3

Dansk «Skam»-parodi går som en farsott på nett

- Vi kan også lage suksessfulle norske ungdomsserier, hevder DR3. Så langt er «Skam»-parodien deres sett over 900 000 ganger. 

GUTTA: I den danske «Skam»-parodien møter vi selvsagt karakterene «Isak», «William» og «Jonas». Her i gang med planlegginga av høstferien. Foto: Skjermdump / DR3
GUTTA: I den danske «Skam»-parodien møter vi selvsagt karakterene «Isak», «William» og «Jonas». Her i gang med planlegginga av høstferien. Foto: Skjermdump / DR3 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av de siste månedene har «Skam»-epidemien beveget seg over Skagerrak.

Danskene er nemlig også smittet med interesse for Noora, Isak og de andre karakterene i det Julie Andem-skapte universet. 40 000 dansker så første episode fra sesong tre forrige helg, og tidligere denne uka ble det kjent at Danmarks rikskringkaster DR har kjøpt «Skam».

Serien skal vises på DR3, samme kanal som står bak «Skam»-parodien som har gått som en farsott på Facebook det siste døgnet.

I løpet av den ett minutt og 45 sekunder lange videoen harselerer danskene med nordmenns forhold til ski, ull og boreplattformer.

I tillegg inkluderes en rekke «Skam»-typiske elementer, som jente-Chris' forkjærlighet for plastbestikk, Nooras røde leppestift og ordet «lissom».

900 000 visninger

DR3 kaller parodien en «skamdinavisk ungdomsserie», og har blitt vist over 900 000 ganger i løpet av kort tid.

- Vi hadde ikke forventet så massiv respons, sier Lasse From Jonassen til Dagbladet.

Jonassen er redaktør for DR3s sosiale medier-redaksjon, som står bak videoen. Han forteller at de bevisst har prøvd å tilpasse innholdet slik at både nordmenn og dansker, samt folk som ikke har sett «Skam», kan le av den.

- Det er ikke nødvendig å ha sett serien for å skjønne vitsene. Det er en parodi på Norge, ettersom alle har på ski, og står med strikketøy og votter, sier Jonassen.

- I tillegg har «Skam» et relativt karikert univers med noen karikerte roller, så parodien var relativt enkel å få til.

UNG KJÆRLIGHET: Slik presenteres «Noora» og «William» i DR3s «Skam»-parodi. Foto: Skjermdump / DR3
UNG KJÆRLIGHET: Slik presenteres «Noora» og «William» i DR3s «Skam»-parodi. Foto: Skjermdump / DR3 Vis mer

- Unikt

Han forteller at videoen er et resultat av fire dagers arbeid, og at «skuespillerne» kun er kolleger i DR3 som hadde tid og lyst til å bidra.

- Det var litt tilfeldig hvem vi hadde til rådighet.

Jonassen kan ikke huske at en norsk TV-serie tidligere har slått an i Danmark på samme måte som «Skam» gjør nå.

- Det er unikt hvordan serien treffer på tvers av landegrensene, sier redaktøren, og viser også til svenskenes interesse for serien.

Jonassen tror årsaken til seriens suksess er følgende:

- «Skam» er helt ærlig, helt rå. Den forsøker å vise virkeligheten slik den er, uten å legge fingrene imellom.

REALISTISK: Hvor realistisk er «Skam»? Kjenner Hartvig Nissen-elevene seg igjen i karakterene? Og arrangeres det virkelig hooke-fester? DBTV møtte elevene ved «Skam»-skolen for å få svar. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer Vis mer
‹‹SKAM-NOORA››: Hør Josefine Pettersen fortelle om da politiet ikke trodde på henne da hun sa at hun ikke het Noora og ikke var 16 år. Video: NRK Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!