SLIK FÅR DU IKKE SE PÅ FACEBOOK:  Brystvorter er fyfy på Facebook. Det er noe av det ungdommene ville utfordre med disse manipulerte bildene, der en persons hode sitter på en annens overkropp, og igjen på en annen underkropp. Foto: Eriksminde Efterskole
SLIK FÅR DU IKKE SE PÅ FACEBOOK: Brystvorter er fyfy på Facebook. Det er noe av det ungdommene ville utfordre med disse manipulerte bildene, der en persons hode sitter på en annens overkropp, og igjen på en annen underkropp. Foto: Eriksminde EfterskoleVis mer

Dansk skoleungdom utfordret Facebook i kunstprosjekt

Og jada, bildene ble sensurert.

Hva slags verdier styrer samhandlingen på Facebook? Dette var noe av det danske efterskoleelever ville utforske i kunstprosjektet de utviklet sammen med lærerne på Eriksminde Efterskole i Odder i Danmark. Mandag kveld la de ut manipulerte bilder på skolens Facebook-siden, der en elevs hode sitter på en annen elevs overkropp - av motsatt kjønn.

Likestilling og forholdet mellom kjønnene problematiseres også i prosjektet.  Og anledningen? At det fredag er hundreårsjubileum for kvinners stemmerett i Danmark.

Kunstnerisk prosjekt - Det er et kunstnerisk prosjekt, som på en eller annen måte skal virke som replikk inn i en debatt rundt noen emner, som likestilling og sensur, sier rektor Søren Kristensen til Dagbladet.

Brystvorter har gjentatte ganger blitt sensurert på Facebook. Det skjedde også med bildene skolen la ut på sin egen Facebook-side, på under et døgn.

- De slettet ett, og så fikk vi beskjed om å fjerne alle liknende bilder, hvis ikke ville de slette kontoen.

Startet debatt Men dermed fikk de startet en debatt. Prosjektet har møtt stor interesse i Danmark . Politiken, Berlingske Tidende, BT og TV2 har skrevet om det, og Kristensen forteller at også Dansk Radio, altså danske NRK, har vært på besøk.

De fikk også synliggjort at Facebook ikke bedømmer bilder enkeltvis Det kan se ut som om det bare er brystvorte eller ikke brystvorte som gjelder.

- Det ligger helt andre verdier til grunn enn danske. Det frisinnet man praktiserer i Danmark er litt spesielt. Men jeg synes det er rart å sensurere det bort når man tenker på hva annet som legges på Facebook, sier Kristensen.

Og for ordens skyld: Dagbladet har tidligere lagt ut en artikkel med bilder fra NewtonFacebook-sidene, med det resultat at alle som var administratorer fikk samme beskjed som den danske skolen, og ble midlertidig kastet ut.